Stop

Zaustavlja se europski izvještaj o BiH

Izvještaj o Bosni i Hercegovini će biti zaustavljen između Odbora za vanjske poslove i plenarne sjednice Europskog parlamenta na zahtjev stalnog izvjestioca za BiH Christiana Dan Prede.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2018. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu koji je izradila Europska komisija, a koji je također razmatrao Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta, i pored usvojenih amandmana neće odmah biti poslan na razmatranje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, prenosi N1.

Izvještaj o Bosni i Hercegovini će biti zaustavljen između Odbora za vanjske poslove i plenarne sjednice Europskog parlamenta na zahtjev stalnog izvjestitelja za BiH Christiana Dan Prede.

"Gospodine predsjedavajući, od Vas tražim da se o ovom izvještaju i amandmanima glasa na našem odboru, ali da se ne šalje na plenarnu raspravu sve do onog trenutka kada bude formiran Zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i proširenje od strane vlasti u Bosni i Hercegovini", kazao je Christian Dan Preda obraćajući se predsjedavajućem Davidu McAllisteru na sjednici Odbora u Bruxellesu.

Podsjetimo da je Zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruženje jedan od uvjeta koje je Bosna i Hercegovina morala ispuniti nakon potpisivanja SSP-a prije tri godine. Ovo je inače standardno parlamentarno tijelo koje čine predstavnici parlamenta zemlje kandidata i članovi Europskog parlamenta.

Zajednički odbor nije uspostavljen jer su predstavnici pojedinih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini tražili da se uvede entitetsko i etničko predstavljanje, što je bilo neprihvatljivo europskim institucijama.

"Ako se sistemski blokira rad jednog ovakvog standardnog tijela, kakvi će tek otpori nastupiti kada na dnevni red dođu puno značajnije reforme? BiH ne može stalno računati na spuštanje kriterija za napredovanje prema višim razinama u postupku pridruživanja EU", kazao je ranije ove godine šef izaslanstva EP za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula.

Tako će Bosna i Hercegovina ostati jedina od zemalja Zapadnog Balkana čiji izvještaj neće biti usvojen do kraja kalendarske 2018. godine.

Napomenimo da se o izvještajima odnosno Rezolucijama Europskog parlamenta o ostalim zemljama regije u Bruxellesu raspravljalo prije nekoliko dana.

Kada će i hoće li ovaj Zajednički odbor biti uspostavljen ovisit će od brzine formiranja vlasti u BIH, ali i spremnosti naših političara da prevladaju unutrašnje nesporazume.

 

Kopirati
Drag cursor here to close