Grlić Radman

BiH je zarobljena

Istodobno, Grlić Radman je rekao kako Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je zarobljena između dviju političkih tendencija - centralizma odnosno unitarizma i separatizma. To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH", istaknuo je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ponovio je stav Zagreba da BiH kao multietnička država treba provesti reformu izbornog zakona koja ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska "iskreni zagovaratelj" euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država, navodi Hina.

Istodobno, Grlić Radman je rekao kako Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova.

Agencija piše kako je to ''potez koji se zasigurno neće svidjeti Srbiji koja ne priznaje suverenitet svoje bivše južne pokrajine''. 

"Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova", izjavio je novinarima Grlić Radman, koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Rekao je da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-tih.

"Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu", rekao je Grlić Radman.

 

Kopirati
Drag cursor here to close