Inzko

BiH je ostavljena Americi u amanet

Americi je stalo do toga da BiH bude uspješan projekt, to je nekako njihov amanet, ako već pričamo o tome, rekao je Inzko.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2017. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH osporio je žestoke ruske kritike na njegov račun, ustvrdivši da je svaka njegova optužba dužnosnika iz RS utemeljena "na dobro dokumentiranim izvorima i fusnotama".

Kako je rekao u intervjuu za Dnevni avaz, Rusi su odigrali veoma pozitivnu ulogu s Daytonom.

''Bilo je tada puno ruskih diplomata u Beogradu i Daytonu, i oni su koristili svoj utjecaj da Bosna i Hercegovina ponovo zaživi u ovim granicama, znači Sava na zapadu, a na istoku Drina. Te granice BiH postoje duže od 200 godina'', rekao je Avazu Inzko i dodao kako Amerikanci, u odnosu na sve druge, ''150 posto stoje iza BiH''.

''Oni su završili odličan posao na Kosovu i uložili su svoje živote, a u BiH su investirali i mnogo novca, u demokraciju i obnovu zemlje. Njima je stalo do toga da BiH bude uspješan projekt, to je nekako njihov amanet, ako već pričamo o tome'', rekao je i usporedio taj amanet s onim kada su savezničke snage ''dovodile u red Austriju, gdje je bilo dosta nacista i njihovih pokreta''.

''Saveznici su oslobodili Austriju, ostali tamo deset godina, da bi se povukli tek kada se demokracija tamo usidrla. Prije Drugog svjetskog rata u Austriji nije bilo čak ni parlamenta i, evo, nakon svega, mi imamo jedan fini recept la međunarodnu zajednicu u BiH. Kad bh. projekt postane uspješan, treba se po-vući'', naveo je Inzko u intervjuu sarajevskim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close