Željka Cvijanović

BiH je besmislena

Na pitanje kakva je budućnost BiH i ima li je uopće, Cvijanović je odgovorila da je budućnost veoma klimava.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2021. u 11:12 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske kaže kako je kontekst u kojem se nalazi BiH besmislen i da što prije treba preći u onaj koji je smislen i vidjeti šta se može uraditi da bi život bio bolji.

Naime, Cvijanović je u intrevjuu Srni izjavila da bi BiH mogla funkcionirati kada bi se svi ponašali u skladu sa Ustavom i poštovali mehanizam koordinacije.

Cvijanović je ocijenila da nivo BiH pokušava da "iskoči" iz onoga što jesu ustavne nadležnosti, a kada bi se svi ponašali u skladu s Ustavom postojala bi apsolutna prohodnost da svako obavlja svoj dio posla, bez bilo kakvih nametanja, pritisaka, otimanja nadležnosti i nastojanja da se nešto radi na štetu drugog.

U BiH se izašlo iz koncepta

"Da poštujemo taj koncept koji je i predviđen Ustavom ne bismo imali problema, već bi svaka vlada radila svoj dio posla i naša, republička, i federalna i kantonalne, a Vijeće ministara bi radio ono što su njegove nadležnosti i obaveze na nivou BiH. Međutim, u BiH se izašlo iz tog koncepta i nastoji se mnogo toga blokirati, oduzeti nadležnosti, nanijeti ekonomska i svaka šteta drugom, što je za mene apsolutno neshvatljivo", istaknula je Cvijanović.

Naglasila je kako državna razina, zbog raznih političkih trvenja, postala opstrukcija, a ne servis entitetima u realizaciji važnih ekonomskih ili financijskih aranžmana.

Upitala je kako netko može da kaže da je normalno da, ako postoje tri sudionika, dva urade svoj dio posla a trećeg čekate tri ili četiri godine, kako razumjeti to ponašanje osim da je ili kočnica ili nemar ili nebriga.

Mjesto u koje ne treba ulagati

Rekla je kako zato nije čudno što i drugi promatraju BiH kao mjesto u koje ne treba ulagati kada je odnos institucija na razini BiH takav ''da sve rade traljavo, aljkavo ili sa namjerom da nešto blokiraju''.

Na pitanje kakva je budućnost BiH i ima li je uopće, Cvijanović je odgovorila da je budućnost veoma klimava. U administrativnom smislu, rekla je, budućnost postoji, ali u suštinskom je ne vidi, jer nema prohodnosti, funkcionalnosti, partnerstva i dijaloga.

Ocijenila je kako je kontekst u kojem se nalazi BiH besmislen i da što prije treba preći u onaj koji je smislen i vidjeti šta se može uraditi da bi život bio bolji.

"Rješenja moraju biti rezultat dogovora, a ne nametanja. Bošnjačke političke stranke očekuju da će neko sa strane da nam nameće rješenja, da će doći neki stranac i reći 'ovo smijete, ovo ne smijete, ovo treba da radite a ovo ne treba'. Za mene je to besmisleno i pokazuje da je budućnost BiH klimava, a bila bi stabilna kada bi sjeli i razgovarali, utvrdili prioritete, svako da radi svoj posao i da nitko nikome ne smeta u realizaciji projekata i planiranju određenih stvari", pojasnila je.

Hrvati imaju svoje viđenje

Pri tome, kaže ona, treba voditi računa i o tome kako prevladati nešto što realno jesu rane prošlosti i to bi bio neki praktičan pristup, ali toga, nažalost, nema.

"U RS često imate reakciju na akciju iz Federacije BiH, ali nitko od stranaca neće to da vidi, već svi pričaju o reakciji koju tretiraju kao akciju. Stvari u BiH moraju da se izbalansiraju ako hoćemo da funkcioniramo kao normalna zemlja", ukazala je Cvijanović, navodeći da u BiH nisu riješena bazična pitanja.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu u okviru BiH, rekla je kako je situacija trenutno takva da se to ne može riješiti iako je i to jedno od bazičnih pitanja.

"Hrvati imaju svoje viđenje kako treba to riješiti i ono što oni traže veoma je kompatibilno sa onim što je Dayton i rekao - da imamo legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda. Ali, mi dolazimo do toga da danas pričamo sa nekim ljudima iz europskih zemalja koji kažu Europa priznaje samo sustav građana i građanstva, a ne sustav etniciteta ili etničkih grupa i konstitutivnih naroda'', rekla je.

Dodala je kako gubimo vrijeme objašnjavajući da ova zemlja funkcionira na principu etniciteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti, da nije bitna brojnost već ravnopravnost i da svi imaju ista prava u okviru zajedničke zemlje.

''BiH nije koncipirana na način da imate etničku grupu koja je dominantna, a druge dvije ili tri, koliko god da ih ima, koje nisu dominantne, da su automatski manjina. Ovo nije ta država", istaknula je.

Što tko želi

Cvijanović je rekla da bošnjačke političke stranke hoće centraliziranu BiH, srpske političke stranke i srpski narod ne žele izgubiti RS i žele decentralizaciju BiH za koju smatraju da nije nikakva smetnja, a hrvatske zagovaraju decentraliziranu zemlju s pojačanim naglaskom na legitimno političko predstavljanje zato što smatraju da su uskraćeni za to.

''Problem je što se sada nalazimo u nekom bezzračnom prostoru. Deayton i Ustav su rekli jedno, a naša institucionalna, administrativna, pa i politička realnost je nešto sasvim drugo. Kako mi namjeravamo ići u budućnost kad nam je jedna noga u ustavnoj sferi, a druga u vanustavnoj. Mi se kao negdje krećemo, a u Sarajevu osporavaju svaku odluku, investiciju, svaki pokušaj da se osigura stabilnost. Političkom Sarajevu odgovara jedino ako im klimamo glavom na sve njihove ciljeve i govorimo sve je u redu. Ništa nije u redu i nikada se nećemo složiti o bilo čemu što je usmjereno protiv Republike Srpske i srpskog naroda", poručila je Cvijanović.

Kaže da je BiH nenormalna država, koja ne nudi ništa osim stalni pritisak da netko u Sarajevu odlučuje u naše ime. Ocijenila je da u BiH vlada prilično nezdrava atmosfera i da nekada stječe dojam da u okviru sarajevskih političkih partija nema stvarnog kapaciteta da se razgovara o konkretnim stvarima i da se stalno nameću teme iz prošlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close