Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

BiH ima smisla samo s ravnopravnim narodima

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, rekao je kako HNS utemeljuje poruke zajedništva i nacionalne političke zrelosti.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2019. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Deklaracija HNS o položaju hrvatskog naroda ima dugoročno veliki značaj kao okvir službene politike RH u odnosu na položaj hrvatskog naroda u BiH bez obzira koja će politička biti u budućnosti na vlasti u RH'', rekao je tijekom zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Rekao je da HNS utemeljuje poruke zajedništva i nacionalne političke zrelosti.

''Samo BiH kao država tri ravnopravna naroda ima smisla i ima budućnost. Država u kojoj će Ustav i zakoni, posebno Izborni zakon, omogućiti svakom od tri konstitutivna naroda preko legitimno izabranih predstavnika suodlučuju o pitanju zajedničkog državnog interesa i da autonomno odlučuju o pitanju nacionalnog interesa bez da itko drugi osim pripadnika i predstavnika tog naroda određuje što su to nacionalni interesi'', rekao je, između ostalog, Ljubić.




Ljubić je istaknuo kako bez potpore Hrvata ne bi bilo ni neovisne BiH te da su Hrvati tri puta spašavali zemlju.

''Prvi put glasujući za neovisnost na referendumu. Potom kad su prvi stali u obranu BiH, dok su je jedni napadali a drugi nisu bili spremni braniti; i treći put kad smo je oslobodili'', rekao je Ljubić.

Pročitajte još

Hrvati su, rekao je, spremno potpisali mirovne sporazume ali da je intervencijama u njih kao i u Ustav BiH došlo do obespravljivanja Hrvata.

''Hrvati su nedvojbeno za cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH. Svjesni smo da u BiH postoje različiti pogledi na njezinu budućnost. Stoga upozoravamo na pogubnost politika koje negiraju konstitutivnost ili u pitanje dovode njezinu cjelovitost'', rekao je Ljubić.

Naveo je kak je ovakva BiH Hrvatima neprihvatljiva, ali da Hrvati od nje neće odustati.

Kopirati
Drag cursor here to close