Optuženi za ratni zločin?

BiH od Hrvatske traži da preuzme progon više zapovjednika Operacije Bljesak

U Ministarstvo vanjskih poslova RH stigla je zamolnica iz Bosne i Hercegovine za međunarodnom pravnom suradnjom protiv više ratnih zapovjednika.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2021. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović jučer izjavio kako iz BiH stižu optužnice protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, Dnevnik Nove TV doznaje da je u Ministarstvo vanjskih poslova RH stigla zamolnica iz Bosne i Hercegovine za međunarodnom pravnom suradnjom protiv više ratnih zapovjednika.

 

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je primitak međunarodne zamolnice tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. Odluke o daljnjem postupanju donijet će Državno odvjetništvo te o svemu izvijestiti javnost.

Riječ je, neslužbeno, o zamolnici za preuzimanje kaznenog progona više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a tereti ih se za kaznena djela ratnog zločina.

Slučaj je komentirao i umirovljeni general Josip Lucić, ali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Tamo postoje pokušaji da se Hrvate izgura iz pozicije konstitutivnog i jednakopravnog naroda različite su ideje i načini kako se to pokušava učiniti, a zadaća RH i ustavna obveza, a i naša moralna obaveza da pomognemo Hrvatima u BiH'', komentirao je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

"Opravdano očekivanje zapovjednih struktura Hrvatske vojske da hrvatske institucije poduzmu sve kako bi zaštitile svoju zapovjednu strukturu i kako bi se potvrdile istine o tome da je ovaj rat bio obrambeni i oslobodilački'', rekao je umirovljeni general Josip Lucić.

Kopirati
Drag cursor here to close