Paralelne diplomatske aktivnosti

BiH hitno povlači zamjenika veleposlanika iz Irana

Najteža optužba je da Bitanga "vodi paralelne diplomatske aktivnosti u vidu neodobrenih putovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u studenom i prosincu 2017. godine".
Vijesti / Politika | 01. 02. 2018. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višemjesečna afera u Veleposlanstvu BiH u Teheranu kulminirala je teškim optužbama veleposlanika Kemala Muftića na račun njegovog zamjenika Satka Bitange, nakon čega je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naložio hitno vraćanje Bitange u BiH.

Prema dokumentu koji je u posjedu "Nezavisnih novina", Muftić je optužio Bitangu, koji je i savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Teheranu, za teške malverzacije i zloupotrebu položaja, što bi, ukoliko se pokaže točnim, moglo proizvesti velike posljedice po Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnose BiH i Irana, ali i samog Bitangu.

List navodi kako je najteža Muftićeva optužba da Bitanga "vodi paralelne diplomatske aktivnosti u vidu neodobrenih putovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u studenom i prosincu 2017. godine".

Muftić od Ministarstva zahtijeva da ponašanje Bitange, koje on smatra nedopustivim, ispita i donese odluku koja je ranije predložena /o njegovom povlačenju u sjedište/.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da sukob između Muftića i Bitange dugo traje.

"Nakon optužbi koje su iznesene i nakon odlaska naše revizije na lice mjesta i napravljenog izvještaja, ja sam dao nalog da se Bitanga povuče i vrati u sjedište", naveo je Crnadak.

Na pitanje hoće li ministarstvo poduzimati druge mjere, s obzirom na ozbiljnost optužbi, Crnadak je rekao da se Bitanga prvo mora vratiti u BiH.

Bitanga je u odgovorima listu putem maila, između ostalog naveo, da je o odluci Crnatka da ga vrati u sjedište saznao od njih, i da bi, ako je to istina, ministar trebalo da ima dobre razloge i argumente.

List je ranije objavio da je Ministarstvo početkom prosinca prošle godine hitno poslalo reviziju u Veleposlanstvo u Iranu zbog informacija o zloupotrebama u vezi sa korištenjem dnevnica putovanja, isplaćivanjem plata i velikim osobnim sukobom veleposlanika i njegovog zamjenika.

Kopirati
Drag cursor here to close