Izborni zakon

BiH: Građani žele skenere za skeniranje glasačkih listića

Izborni zakon je spreman za suštinske promjene, smatra Koalicija ''Pod lupom''
Vijesti / Politika | 24. 11. 2017. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I građani Bosne i Hercegovine smatraju kako je nužna promjena Izbornog zakona.

''Izborni zakon mora biti promijenjen čim prije, jednoglasno je poručeno sa 13 javnih događaja koje je Koalicija ''Pod lupom'' u ovoj godini organizirala širom Bosne i Hercegovine, te okončala jučer regionalnom konferencijom u Banjoj Luci'', navodi u svom priopćenju koalicija Pod lupom.

Preko 700 sudionika iz cijele BiH koji su nazočili događajima Koalicije ''Pod lupom'' je zabrinuto trenutnim stanjem u državi, a kako se navodi u priopćenju, bili su svjedoci izbornih prevara i nepravilnosti, te su suglasni da su potrebna suštinska unaprijeđenja kako bismo imali slobodne i poštene izbore.

''Od 12 prioritetnih preporuka Koalicije ''Pod lupom'', građani su kroz anketu najveću podršku dali skenerima za skeniranje glasačkih listića, uvođenju neovisne funkcije predsjednika biračkog odbora, javnoj objavi imena svih članova svih biračkih odbora, te stvaranju zakonskih pretpostavki za održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako će se idući Opći izbori raspisati za 5 mjeseci, Parlamentarna skupština BiH nije još uvijek započela na efikasan način postupak izmjena Izbornog zakona BiH. Stoga je za predstojeće Opće izbore upitna prvenstveno implementacija izbornih rezultata, što predstavlja ozbiljan politički problem.'', navodi se u priopćenju Koalicije Pod lupom koja poziva sve zastupnike i izaslanike da hitno razmotre sve prijedloge za unapređenja, te iznađu najbolja moguća rješenja koja su u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Koalicija poziva i građane da putem online platforme podlupom.org/mail zagovaraju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, odnosno pošalju preporuku za unapređenje izbornog procesa pzastupnicima i izaslanicima Parlamentarne skupštine BiH i članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Koalicija je tijekom ove godine održala javne događaje u Sarajevu, Travniku, Livnu, Brčko Distriktu, Bijeljini, Cazinu, Bihaću, Stocu, Mostaru, Prijedoru, Tuzli, Zenici i Banjoj Luci. Događajima su nazočili građani, predstavnici izborne administracije, političkih subjekata, međunarodnih i domaćih organizacija, te medija, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close