Strašno

BiH drži još jedan crni rekord

"Moglo bi se reći da je europski put Bosne i Hercegovine taoc neznanja, nerada i skrivenih interesa stranaka i pojedinaca koji ne dozvoljavaju veliki napredak u pravcu članstva u EU…"
Vijesti / Politika | 21. 05. 2018. u 11:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj "Stanje nacije" koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju CCI se navodi da ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste efikasnost EU-puta BiH.

CCI napominje da političke stranke u BiH, one koje djeluju kao vlast ili kao opozicija, iskazuju deklarativnu opredijeljenost za pristupanje BiH Europskoj uniji, kao i dominantna većina stanovništva.

''No, svjedoci smo realnog stanja u kojem sve političke stranke i drugi relevantni politički akteri nisu poduzeli bitne akcije koje bi BiH približile EU. Službeni predpristupni koraci BiH k EU traju daleko duže u odnosu na sve zemlje koje su postale punopravne članice EU u posljednjih 20 godina, kao i u odnosu na zemlje regije koje imaju taj cilj'', navode iz CCI. 

Dodaju da, kada se sagledaju sve činjenice, "moglo bi se reći da je europski put Bosne i Hercegovine taoc neznanja, nerada i skrivenih interesa stranaka i pojedinaca koji ne dozvoljavaju veliki napredak u pravcu članstva u EU", priopćeno je iz CCI.

 
Kopirati
Drag cursor here to close