Hm, hm

BiH dobiva depolitiziranu elektronsku javnu upravu?

"Naglasak ovih dokumenata je na digitalizaciji, elektronskoj javnoj upravi i efikasnosti. Efikasna i digitalizirana javna uprava će značajno olakšati svakodnevne poslove građanima", rekao je Ćuzulan.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2020. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je i Vlada RS prošlog tjedna usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave, BiH je na putu da nakon nekoliko godina zastoja ispuni jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EU o kandidaturi BiH za članstvo.

Nezavisne neslužbeno saznaju da su usvojena četiri ključna prioriteta na kojima će se raditi u narednom periodu.

Jeftinija, efikasnija

Prioriteti se odnose na jačanje kapaciteta javne uprave kroz implementaciju principa europskog upravnog prostora, uspostavljanje korisnički orijentirane i transparentne javne uprave, izgradnju profesionalnog i depolitiziranog službeničkog sustava zasnovanog na merit sustavu i uspostavljanje racionalne, koherentne, efikasne, efektivne i odgovorne organizacijske strukture javne uprave na svakoj razini upravne vlasti.

Prevedeno na narodni jezik, ako se provede reforma javne uprave po traženim principima, može se očekivati jeftinija, efikasnija i ekonomičnija javna uprava s manje utjecaja politike i većim udjelom digitalizacije i elektronskih sustava.

Ipak, ključna motivacija za usvajanje spomenutog dokumenta je upozorenje EU i ostalih ključnih donatora i kreditora BiH da bismo, ako se uskoro ne demonstrira praktična spremnost u ispunjavanju 14 prioriteta EU, mogli ostati bez stotina milijuna eura pomoći u provođenju ključnih reformi.

Naime, na sve ključne domaće adrese u BiH je prije desetak dana stiglo pismo koje su potpisali Johann Sattler, šef Delegacije EU, Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH, Reinout Vos, veleposlanik Nizozemske u BiH, Margret Uber, veleposlanica Njemačke, Matthew Field, veleposlanik UK, Siri Andersen, otpravnica poslova Veleposlanstva Norveške, Steliana Nedera, šefica Ureda UNDP-a, i Emanuel Salinas, šef Ureda Svjetske banke u BiH, a u kojem su biranim riječima upozorili da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje reforme javne uprave.

Indirektno je stavljeno do znanja da bi moglo doći i do problema u distribuciji obećane pomoći za razne projekte u BiH, a možda i za pomoć u vezi s covidom-19.

Naime, u pismu je ukazano na to da bi se reformirana javna uprava mnogo bolje borila s posljedicama virusa korona u BiH, a onda je ukazano i na to da se ne može očekivati dalje financiranje reforme javne uprave dok se ne ostvari dovoljan napredak koji će otvoriti put za sve ostale reforme u zemlji.

Olakšanje

Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave u BiH, kaže da je završetak postupka usvajanja Strateškog okvira signal da je BiH spremna da započne ovu reformu na strateškoj razini. On je "Nezavisnim" rekao da će biti održan sastanak svih bh. aktera kako bi se razmotrilo usvajanje akcionog plana za implementaciju reforme, a da bi 9. srpbnja trebalo da bude održan sastanak s predstavnicima EU, kako bi se pružili dokazi da se ovog puta s reformom misli ozbiljno.

"Naglasak ovih dokumenata je na digitalizaciji, elektronskoj javnoj upravi i efikasnosti. Efikasna i digitalizirana javna uprava će značajno olakšati svakodnevne poslove građanima", rekao je Ćuzulan.

U Odjeljenju za odnose s javnošću Delegacije EU "Nezavisnim" kažu da je EU pozdravila zaključak Predsjedništva BiH od 28. travnja 2020. godine, u kojem je predočeno opredjeljenje za postizanje reformi na ključnim prioritetima utvrđenim Mišljenjem Europske komisije, uključujući u oblasti reforme javne uprave.

"Pozdravljamo, kao pozitivan znak, podršku Vlade RS Strateškom okviru za reformu javne uprave u periodu do 2022. godine, a koji bi trebalo da otvori put ka usvajanju neophodnog akcionog plana i ostvarivanju napretka u njegovom provođenju. Profesionalna, depolitizovana i efikasna javna administracija je od ključne važnosti za dostizanje EU standarda i boljih javnih usluga koje građani širom BiH iščekuju", zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close