Tuzla

BiH dobila novu socijaldemokratsku stranku

"Mi Tuzlu vidimo kao kolijevku i kao epicentar socijaldemokracije i mislim da Tuzla zaslužuje da bude slušana, pitana i da bude predvodnik tranzicije koja bi vodila ka ostvarenju socijalno odgovorne demokratske BiH", poručuje Edin Delić
Vijesti / Politika | 07. 09. 2019. u 18:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzli je danas održana Osnivačka skupština nove stranke pod službenim nazivom Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine koja je nastala nakon neslaganja unutar stranke SDP i isključivanjem pojedinih članova. Ciljevi stranke su dosljedna borba za ljudska prava, slobodu, jednakost, kao i za ukupni društveni razvoj države jednakopravnih naroda i građana na svakom dijelu BiH, rečeno je danas.

Rastanak sa SDP-om počeo je prije nekoliko mjeseci kada su članovi stranke iz Tuzlanskog kantona javno iskazali nezadovoljstvo odnosom centrale prema njima. Kulminiralo je odlukom Envera Bijedića, bivšeg predsjednika KO SDP da uđe u koaliciju sa SDA u kantonalnoj Skupštini. Uslijedila su isključenja, ali i dobrovoljni odlasci članova.

"Zbog načina rada sedmog Kongresa SDP-a, a posebno zbog ishoda kongresa, ja sam dva dana poslije istupio iz članstva SDP-a, ali nisam se odrekao temeljnih vrijednosti na kojima počiva socijaldemokracija", otkriva Tomo Vidović, Socijaldemokrati BiH.

A ona je u krizi. Izlaz je novoformirana stranka koja nije cijepanje ljevice, rečeno je danas.

"Socijaldemokrati BiH će biti inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku, snažnu, političku grupaciju koja treba promijeniti stanje u čitavoj državi jer smo uvjereni da samo ljevica može promijeniti stanje i ovu zemlju izvesti na pravi put", kaže Enver Bijedić, Socijaldemokrati BiH.

Približavanje EU i NATO, regionalna ravnopravnost, poštenija raspodjela javnih prihoda, ukidanje financijske diskriminarosti Tuzlanskog kantona, neki su od ciljeva.

"Mi Tuzlu vidimo kao kolijevku i kao epicentar socijaldemokracije i mislim da Tuzla zaslužuje da bude slušana, pitana i da bude predvodnik tranzicije koja bi vodila ka ostvarenju socijalno odgovorne demokratske BiH", poručuje Edin Delić, Socijaldemokrati BiH.

Nova stranka imat će predstavnike u državnom parlamentu, pet zastupnika u federalnom parlamentu, dva zastupnika u Skupštini TK te oko 30 vijećnika u gradskim i općinskim vijećima. Ali mnogi se kolebaju da pristupe.

"Postoje stanoviti pritisci. Ljudi nisu svi hrabri da naprave neki odlučni potez. Moj kolega Husein Tokić i ja smo napravili i eto to im je primjer. Hoće li to oni uraditi danas, sutra, uvijek su dobrodošli u našu stranku", ističe Žarko Vujević, Socijaldemokrati BiH.

U BiH je do prošle godine bilo registrirano blizu 150 političkih partija, a tvorci, ovog najnovijeg političkog projekta, nadaju se da će dobiti podršku birača ali i svoj dio kolača.

Nakon osnivačke skupštine, stranka će sudski biti registrirana narednih dana te će se tada okvirno znati broj članova. Inicijativni odbor tvrdi da će članstvo biti mnogobrojno, kako u Tuzli tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close