Njemački mediji pišu

Centar ilegalne migracije: Oko 150 migranata dnevno uđe u EU iz BiH

U izvještaju se navodi da između stotinu i 150 ilegalnih migranata dnevno uđe u EU iz BiH.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2018. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / GP BiH

Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova nazvalo je BiH centrom ilegalne migracije k zemljama EU, prenose njemačke novine "Zeit".

Isti izvor navodi da je komentar iz Ministarstva uslijedio nakon velikog porasta broja ilegalnih migranata koji u zemlje EU ulaze preko teritorije BiH.

"Zeit" ističe da se broj migranata koji bez dokumenata iz BiH ulaze u zemlje EU povećao za 12 puta u odnosu na prošlu godinu, prenosi Srna.

U izvještaju se navodi da između stotinu i 150 ilegalnih migranata dnevno uđe u EU iz BiH.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije ovog mjeseca priopćeno da će vlasti pojačati mjere kontrole na granici, kao odgovor na pojačani pritisak prouzrokovan dolaskom migranata iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka, piše "Sputnjik".

Iz Parlamentarne komisije za obranu i sigurnost BiH ranije je priopćeno da se procjenjuje da će oko 50.000 migranata pokušati proći kroz BiH na putu k EU.

Međutim, čak i uz korištenje starih baraka za izvanredne situacije, smještaj ne bi mogao biti osiguran za više od 1.300 ljudi.

Ruta preko Grčke, Makedonije, Srbije i Hrvatske, poznatija pod nazivom "ruta zapadnog Balkana", službeno je zatvorena 2016. godine, ali migranti i dalje ulaze u EU novom balkanskom rutom, povećavajući pritisak na Albaniju, Crnu Goru i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close