Cavusoglu s Predsjedništvom

BiH će od Turske dobiti dodatne količine cjepiva

Ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je kazao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je i njegova posjeta još jedan dokaz te podrške.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2021. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Cavusoglua. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su izrazili zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom suradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Naglasili su važnost daljeg reguliranja ugovornih odnosa dvije zemlje, te su izrazili nadu da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da bi ekonomsku saradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u Bosni i Hercegovini, a naglašena je potreba za redovnim održavanjem sastanaka Zajedničke ekonomske komisije.

Tokom razgovora sa turskim ministrom vanjskih poslova, posebna pažnja posvećena je projektu izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, značaju za regiju, kao i važnoj ulozi Turske koju ima u realizaciji ovog projekta.

Izražena je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Turska pružila BiH, posebno u medicinskoj opremi i cjepivima, u cilju borbe za suzbijanje pandemije koronavirusa, kao i za angažiranje Turske agencije za razvoj i koordinaciju TIKA.

Ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je kazao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je i njegova posjeta još jedan dokaz te podrške. Rekao je da Turska radi na nabavci većih količina cjepiva te da BiH može očekivati i dodatne količine, nakon onih koje su već upućene. Naglasio je da će se i ubuduće raditi na unaprjeđenju ekonomske suradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji, te je istaknuta važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom. Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, te o aktualnim političkim pitanjima u regiji i u svijetu.

Članovi Predsjedništva BiH su prihvatili poziv za sudjelovanje na predstojećem sastanku Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi koji će biti održan u lipnju u Antaliji, te su izrazili zadovoljstvo ponovnim susretom s predsjednikom Republike Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close