Brammertz u posjetu BiH

BiH će dostavljati predmete ratnih zločina susjedima kako počinitelji ne bi ostali nekažnjeni

Brammertz je stigao u BiH u sklopu obilaska regije i pripreme za podnošenje izvještaja Ujedinjenim narodima o stanju procesuiranja ratnih zločina.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2019. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tužitelj UN-ova Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić najavili su u srijedu kako će predmete ratnih zločina ustupati susjednim zemljama kako bi se izbjeglo nekažnjavanje bjegunaca od pravde.

Kako je priopćeno iz Državnog tužiteljstva BiH, Brammertz i Tadić su se složili "da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama" očito aludirajući na osumnjičene i optužene za ratne zločine koji su iz BiH pobjegli u Hrvatsku i Srbiju.

"Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima", navodi se u priopćenju.

Brammertz je stigao u BiH u sklopu obilaska regije i pripreme za podnošenje izvještaja Ujedinjenim narodima o stanju procesuiranja ratnih zločina.

Glavni tužitelji su također razgovarali o napretku koji je postiglo Tužiteljstvo BiH u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine. Tužiteljstvo mehanizma je najavilo nastavak pomoći BiH u rješavanju preostalih predmeta dostavljenih iz Den Haaga.

Brammertz je naglasio zabrinutost zbog jačanja nijekanja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i širom regije, o čemu će još jednom izvjestiti Vijeće sigurnosti UN-a.

"Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i nijekanja njihovih patnji", navodi se u priopćenju i dodaje kako se ono što je utvrđeno u presudama ICTY, mehanizma i Suda BiH, mora poštivati i prihvaćati kao temeljna načela vladavine prava.

Kopirati
Drag cursor here to close