Samo u BiH

BiH angažirala kriminalnog direktora IRB-a da provjerava diplome

Unatoč nesavjesnom radu u službi, presudama i zatvorskim kaznama, pojednci su i dalje na državnim funkcijama.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2019. u 21:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH za člana Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja imenovaloo je Bojana Golića koji je 2010. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog kriminala koji je, u suradnji sa Milom Radišićem, počinio kao direktor Investicijsko – razvojne banke Republike Srpske.

Srpski ministri u Vijeću ministara BiH se prave nevješti i tvrde ne znaju ništa o ovom imenovanju koje je izvršeno u kolovozu, javlja Capital.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) kaže da nije bio na toj sjednici, jer je, sjeća se, imao privatnih obaveza.

“Taj dan smo imali tragediju u uredu. Preminuo je jedan od mojih suradnika i bio sam na sahrani. Nisam bio na toj sjednici. Znam tko je Golić, ali nisam bio tu”, kazao je Crnadak.

Ni SDS-ov ministar sigurnosti Dragan Mektić ne zna za ovo imenovanje. U kratkoj izjavi je rekao da mora da provjeriti o čemu se radi, kako je do imenovanja uopće i došlo i da će se nakon toga javiti.

Ovo nije prvi put da Bojan Golić napreduje nakon odležane zatvorske kazne. On je 2012. godine imenovan za šefa Grupe za prijave i testiranje u Agenciji za državnu službu BiH. Golić se zapravo samo vratio u ADS u kojem je radio prije nego što je imenovan za direktora IRB RS.

Golića je Vlada Republike Srpske 2008. godine prvo imenovala za direktora Akcijskog fonda, a godinu dana kasnije ga je Nadzorni odbor IRB-a postavio za vršitelja dužnosti direktora.

Nepunu godinu dana nakon imenovanja Golić je uhićen zbog nesavjesnog rada u službi. Nakon tri mjeseca pritvora priznao je krivicu i bio osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Prema sporazumu koji je potpisao sa Specijalnim tužiteljstvom RS, Golić je priznao da je sredinom srpnja 2009. godine objavio javnu ponudu za preuzimanje koje je IRB uputio akcionarima banjalučkog društva ''Medicinska elektronika''. Mjesec dana kasnije sazvao je sjednicu Uprave IRB-a na kojoj je odlučeno o kupcu 35 posto akcija ovog poduzeća.

Golić je ovim potvrdio da je glasovao, a zatim i dao ovlaštenje da se 3,3 milijuna akcija ''Medicinske elektronike'' proda Mili Radišiću po cijeni od 0,0554 KM po akciji, iako je znao da je stvarna vrijednost skoro deset puta veća.

I sam Radišić je robijao zbog manipuliranja cijenama akcija ''Medicinske elektronike i to na tri godine. I Radišić je, kao i Golić, nakon izlaska iz zatvora uspješno nastavio karijeru, pa je samo prošle godine njegova firma ''Grand trade'' imala dobit od 30 milijuna maraka.

Nakon što je priznao krivicu i dobio presudu, Bojan Golić je tadašnjem direktoru Agencije za državnu službu BiH Nevenu Akšamiji napisao molbu za vraćanje na staro radno mjesto i već početkom prosinca 2010. godine je nastavio sa poslom državnog službenika za povjerenstvo za izbor i testiranja u ADS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close