O pravosuđu i migracijama

Bh. parlamentarci bi sutra trebali nastaviti sjednicu

U okviru prve točke dnevnog reda nazvane aktualna situacija u pravosudnim institucijama BiH s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV).
Vijesti / Politika | 25. 06. 2019. u 16:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će sutra hitno zasjedanje o stanju u pravosuđu te o povećanom broju priliva migranata, koje je prekinuto 14. lipnja.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) zakazala je nastavak te sjednice na kojem bi poslanici zapravo prvo trebali glasati o prijedlogu dnevnog reda sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a suglasnost oko njega nije postigao ni Kolegij.

U okviru prve točke dnevnog reda nazvane aktualna situacija u pravosudnim institucijama BiH s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV).

Inače, tu instituciju trenutno potresa afera u kojoj se njen prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Tijekom rasprave o dnevnom redu sjednice poslanici su zatražili skidanje te točke s dnevnog reda uz obrazloženje da se radi o izuzetno važnom pitanju koje zahtijeva drugačiji pristup od toga da bude jedna točka dnevnog reda hitne sjednice.

Druga tema o kojoj bi poslanici po treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

U toj informaciji navedeno je da je Službi za poslove sa strancima u prošloj godini prijavljeno 23.902 nezakonita migranta, dok je samo 1.567 osoba podnijelo zahtjev za azil, a u ovoj godini više od 9.000 prijavljeno je nadležnim službama.

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nisu joj prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon listopadskih izbora, a po svemu sudeći takav scenarij očekuje se i sutra.

Kopirati
Drag cursor here to close