''Neugodna pitanja''

Bh. novinari uputili protest zbog ponašanja Željane Zovko prema novinarki

'Željana Zovko ima odgovornost prema građanima i dužna je odgovoriti na sva novinarska pitanja, bila ona prijatna ili neprijatna, a ne praviti selekciju, uređivati TV emisiju i odgovarati samo na pitanja koja su po njenoj volji', navode bh. novinari.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2021. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari uputio je javni protest Željani Zovko, zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, kako se navodi, ''zbog njenog omalovažavajućeg odnosa prema novinarki u intervjuu za N1 televiziju, emitiranom 28. siječnja''.

Govoreći o aktualnim političkim prilikama u regiji te ulozi EU u tretiranju migrantske krize u BiH, zastupnica EP Željana Zovko tijekom cijelog intervjua ponašala se krajnje cinično i uvredljivo prema novinarki N1 Mineli Jašar - Opardija, a na legitimna pitanja odgovarala je protupitanjima i nastojanjem da omalovaži rad novinarke.

"Mislim da ovo pitanje izlazi iz okvira pitanja jednog novinara i konverzacije koju bismo trebali imati“, „vi ste još dosta mladi, pa niste stigli proučiti neke stvari u povijesti“, „mislim da je pitanje apsolutno neumjesno, nije moje da tumačim ništa“, „ovakva pitanja apsolutno ne doprinose pomirenju“, „naša konverzacija ne doprinosi nekom produktivnom kraju i ne vidim na koji način ćemo završiti ovaj razgovor“, „ukoliko imate nekih drugih pitanja, veoma rado ću vam odgovoriti“ - neke su od rečenica i opaski kojima je zastupnica Zovko „odgovarala“ na pitanja novinarke N1.

Upravni odbor Udruge BH novinari smatra nedopustivim da se osoba, koja obavlja tako važnu funkciju kao što je zastupnik/ca Europskog parlamenta, na ovakav nipodaštavajući način odnosi prema novinarima i medijima.

''Kao javni dužnosnik, Željana Zovko ima odgovornost prema građanima i dužna je odgovoriti na sva novinarska pitanja, bila ona prijatna ili neprijatna, a ne praviti selekciju, uređivati TV emisiju i odgovarati samo na pitanja koja su po njenoj volji'', navodei bh. novinari.

''Zapanjujuće je da gospođa Zovko koja, kako je sama kazala, u okviru svoje funkcije „lobira za europsku BiH“ na ovakav način reagira u javnom televizijskom nastupu, pokazujući time nedostatak poštovanja prema novinarima, medijima i njihovoj društvenoj ulozi i posredno ugrožavajući medijske slobode, što je u suprotnosti sa europskim vrijednostima i standardima za koje se ona deklarativno zalaže'', dodaje se.

Upravni odbor BH novinara poziva zastupnicu Zovko da uputi javnu ispriku novinarki Mineli Jašar - Opardija i televiziji N1, uz očekivanje da se ovakvi istupi više neće ponoviti.

U međuvremenu, BH novinari obavijestit će sve relevantne domaće i međunarodne organizacije o ovom slučaju, što podrazumijeva i slanje protestnog pisma Grupi Europskog parlamenta za BiH i specijalnom izvjestitelju Paulu Rangelu.

Kopirati
Drag cursor here to close