SNSD i HDZ

Bh. blok već dobio odbijenice

''Mislim da ovo što 'bh. blok' radi pravi najveću štetu Bakiru Izetbegoviću i FBiH'', rekao je Košarac.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2018. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD i HDZ BiH kategorično su odbili prijedlog ''bh. bloka'' da se treba vratiti na ''travnjaski paket'', objavile su Nezavisne novine.

Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu BiH, kaže da su prijedlozi i uvjetovanja ''bh. bloka'' politička utopija, jer oni dobro znaju da to ne može proći.

''Činjenica je da je naša bazna politika vrlo jasna, a to je Daytonski sporazum i ustavne nadležnosti, kako zajedničke razine, tako i entiteta'', kazao je Košarac. Tvrdi da ''bh. blok'' postaje velika smetnja.

''Nisu smetnja nama iz Republike Srpske, mi imamo svoju politiku. Mislim da ovo što 'bh. blok' radi pravi najveću štetu Bakiru Izetbegoviću i FBiH. Ono što integrira 'bh. blok' i politiku SDA jeste činjenica da oni očigledno pokušavaju zajednički, pa čak bih rekao i usuglašenim djelovanjem, da dođe do situacije da se ne mogu konstituirati organi na zajedničkoj razini, prije svega mislim na Vijeće ministara'', kaže Košarac.

Vidljivo je, smatra, da tu postoji jedna uzajamna politika i politika koja očigledno želi da sav taj proces, na neki način, odugovlači.

Njegov stranački kolega Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma BiH, rekao je da je ''travanjski paket'' propao i da se teško vratiti na takvo nešto.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH, kaže kako nije imala priliku vidjeti zahtjeve ''bh. bloka'', ali da iz onoga što je čula može prokomentirati da treba ići dalje i da nema potrebe vraćati se na nešto što je prošlo.

''Što se tiče nekih prijedloga, o svemu treba razgovarati i gledati da se zadovolji konstitutivnost svih naroda, ali i onih drugih koji se ne osjećaju i ne izjašnjavaju kao Hrvati, Srbi i Bošnjaci'', kazala je Krišto.

Iz SDA u nitko nije odgovarao na pozive Nezavisnih.

Naime, ''bh. blok'', kojeg čine SDP BiH, DF i Naša stranka, predstavili su u četvrtak u Sarajevu 17 kriterija za uspostavljanje izvršne vlasti na razini BiH. Kriteriji uključuju i izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja sustava elektronskog nadzora izbornog procesa, uvođenja instituta izvanrednih izbora, ali i izjednačavanja uloge Doma naroda FBiH s nadležnostima Vijeća naroda RS, kao i uvođenje posredničkog modela izbora članova Predsjedništva BiH po principima određenim u ''travanjskom paketu''.

Ove stranke zagovaraju i izmjene Ustava u smislu provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetima "Sejdić i Finci" i "Ilijaz Pilav", kao i uspostavljanja nekoliko ministarstava na nivou BiH.

Osim uspostavljanja ministarstva za europske integracije i ministarstva obrazovanja, kulture i sporta na razini BiH, ove tri stranke zagovaraju i usvajanje zakona o vanjskim poslovima BiH, kojim je na cjelovit način uređena oblast vanjskih poslova, te restrukturiranje i redefiniranje VSTV-a i Tužiteljstva BiH uvođenjem transparentnosti u radu i institucionalnog građanskog nadzora, podsjećaju banjalučke novine.

Kopirati
Drag cursor here to close