Jedinstveni

BH Blok podržao Komšića: Nema Vijeća ministara bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa za NATO

Na susretu održanom u utorak nisu donošene nikakve odluke koje bi mijenjale ranije stavove, rekao je Nikšić.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2019. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke (NS), Nermin Nikšić i Predrag Kojović, nakon sastanka s čelnikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem u Sarajevu izjavili su novinarima da BH Blok ostaje jedinstven.

Na susretu održanom u utorak nisu donošene nikakve odluke koje bi mijenjale ranije stavove, rekao je Nikšić.

''Mi smo u potpunosti dali podršku članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću kad je riječ o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i činjenica je da stojimo iza toga da se moraju poštovati Ustav i zakoni BiH'', Nikšićeve su riječi.

Komšić je ranije poručio da je njegov uvjet da kao član Predsjedništva BiH podrži imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, što je Savez zatražila od Bosne i Hercegovine kao novi korak zemlje prema članstvu u NATO.

U suprotnom, rekao je Komšić, nema ništa protiv da aktualni saziv Vijeća ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.

Dogovoreno je da na razini izaslanstava triju stranaka bude održan sastanak u sljedećem razdoblju, gdje će definitivno biti utvrđeni principi kad je riječ o sudjelovanju u izvršnoj vlasti'', kazao je također čelnik SDP-a.

Foto: Fena / Nermin Nikšić

''BH Blok je građanske orijenatcije, bosanskohercegovački blok, koji, i ako bude mijenjao odluke, donosit će ih u interesu građana BiH, a ne SDA, HDZ-a, SNSD-a ili bilo koje druge političke stranke s etnonacionalnim prncipima'', kazao je Nikšić.

Na pitanje je li na razini Predsjedništva SDP-a razmatran eventualni razgovor sa SDA, Nikšić je kazao da su takve informacije pogrešne.

''Čvrsto smo opredijeljeni da ostajemo dio BH Bloka i samo tako možemo biti ili opozicija ili vlast'', kazao je.

Čelnik Naše stranke Predrag Kojović želi vjerovati, kako je izjavio novinarima nakon današnjeg sastanka, da je BH Blok projekt budućnosti koji neće zanemariti interese građana, a ni vlastite interese u sljedećem izbornom ciklusu. Opredjeljenje je da se odluke unutar BH bloka donose zajedno.

''Ogroman je pritisak, svjesni smo kompliciranosti situacije na federalnoj i državnoj razini. Danas smo razmijenili stavove i na sljedećem dogovorenom sastanku, svjesni smo da ćemo morati donijeti neke teške odluke'', Kojovićeve su riječi.

Foto: Fena / Predrag Kojović

''Nisu točne glasine da je jedna od stranaka BH Bloka svakog dana bliža SDA ili HDZ-u'', ustvrdio je on i dodao da ne želi da itko podliježe medijskim i drugim podmetanjima da se BH Blok raspada.

Kojović želi vjerovati da BH Blok može zaista postati bosanskohercegovačka priča, nazočna i u Republici Srpskoj i u Hercegovini, nuđenjem potpuno nove politike.

Kopirati
Drag cursor here to close