Dalekosežne posljedice

Bez zapadnog Balkana nema sigurnosti u EU

Ivana Marić, analitičarka, smatra da je EU napravila povijesnu grešku što u svoje članstvo nije primila bivšu Jugoslaviju
Vijesti / Politika | 30. 10. 2018. u 21:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgađanje primanja zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju (EU) bila bi velika sigurnosna greška, piše "Rheinische Post" iz Düsseldorfa.

Kako navodi list, odluka da se zapadni Balkan drži van EU bila bi kratkovidna s dalekosežnim posljedicama.

"Na jugoistočnom krilu EU bit će odlučeno koliko je EU stabilna kao cjelina. U regiji koji je raspad Jugoslavije prije 25 godina koštao 150.000 ljudskih života radi se o našoj vlastitoj sigurnosti. A pored toga, radi se i o našim ekonomskim, vojnim i strateškim interesima. Rusija, Turska, odnedavno i Kina, zatim Saudijska Arabija i Katar su shvatili važnost regije i pokušavaju proširiti svoj utjecaj na Balkanu. Željeli mi to u zapadnoj Europi ili ne, mi se nalazimo u natjecanju s ovim zemljama", ističe list.

Iako je točno, kako navodi list, da je na Balkanu privredno stanje loše, u čijim zemljama prožetim korupcijom i mafijaškim strukturama često vladaju autoritativne vođe, te zemlje se nalaze blizu zapadne Europe.

"Stanje se ipak kako-tako popravlja. Zemlje poput Makedonije i Albanije nadaju se da će naredne godine započeti pregovore o priključenju, a u proteklim godinama postigle su znatan napredak. Napredak, kojeg bez europske perspektive i političkog pritiska iz Bruxellesa ne bi bilo", ističe list. Kako je istaknuto, najveći skepticizam proširenju dolazi iz pojedinih zemalja, ponajviše iz Francuske, ali i iz zemalja poput Njemačke i Nizozemske, i to, kako je navedeno, prvenstveno zbog unutarnjopolitičkog pritiska, i sve
više rastućeg populizma.

"Rheinische Post" ističe da rezerviranost nije neopravdana, uzimajući u obzir nestabilnost koja karakterizira sve te zemlje. Uz to, kako je istaknuto, izbjeglička kriza i izlazak Velike Britanije iz EU dodatno su poljuljali povjerenje u europske institucije i europsku ideju.

"Nakon iskustava iz nedavne prošlosti, i dalje postoji briga da EU nije spremna za prijem novih članica jer nisu dosegle potreban stupanj pripremljenosti.

Međutim, ako ćemo biti iskreni, upravo na primjeru Albanije vidi se da negativna osjećanja prema islamu igraju određenu ulogu.

Ali kad se vozite kroz tu zemlju, možete jasno vidjeti da se tamo nalazi podjednak broj crkava i džamija, a da u albanskom glavnom gradu Tirani imate manje žena s velom nego u pojedinim njemačkim gradovima poput Kolna", navodi list.

Ivana Marić, analitičarka, smatra da je EU napravila povijesnu grešku što u svoje članstvo nije primila bivšu Jugoslaviju, i ističe da se to moglo tada uraditi. Time bi, kako navodi, bili izbjegnuti ne samo rat, nego i brojni problemi koje je EU imala u kasnijem periodu.

"Potpuno se slažem s ocjenom da će EU izgubiti utjecaj na svoje susjedstvo koje je od velike važnosti za njih, a da će ova regija potpasti pod utjecaj Rusije, Turske, Kine, Amerike i drugih zemalja ako EU ne napravi stratešku odluku da ubrza prijem ovih zemalja", zaključila je ona za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close