Parlament FBiH

Sjednice bez TV prijenosa: Zastupnici žele ostati 'aMonimni'

Većinu glasova zastupnika nije dobila inicijativa da se osigura direktan TV prijenos budućih zasjedanja Zastupničkog doma.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2019. u 12:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je prva redovna sjednica u novom mandatu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

Prije utvrđivanja dnevnog reda, odobrena je inicijativa da Federalna vlada predloži izmjene odgovarajućeg zakona, koje bi regulirale da se napadi i ozbiljne prijetnje zdravstvenim radnicima smatraju napadom na službene osobe. 

Za razliku od tog prijedloga, većinu glasova zastupnika nije dobila inicijativa da se osigura direktan TV prijenos budućih zasjedanja Zastupničkog doma.   

Klub zastupnika Demokratske fronte - Građanskog saveza (DF-GS) predložio je, po skraćenom postupku, zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji. Tim povodom, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta okupili su se demobilizirani borci iz kampa u Sarajevu, kao i drugi, koji očekuju donošenje ovog zakona. Oko zgrade je postavljena zaštitna ograda te je uočljivo pojačano prisustvo policije.  

Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba - rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inozemstva, također je u najavljenom dnevnom redu za ovu sjednicu, a predlagač je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić koji ga je u parlamentarnu proceduru uputio po hitnom postupku. 

Više drugih zakona je predloženo po skraćenoj proceduri, a njihov cilj je da sedam općina u Federaciji BiH dobiju administrativno status gradova. To su općine: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik. 

Jedna od najavljenih točaka dnevnog reda je i odobravanje odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje poduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close