Raspodjela sredstava

Bevanda: Ne mogu ja rasporediti sredstva od MMF-a

''U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo financija i trezora nema tu ulogu'', istaknuo je Bevanda.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2020. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u pauzi današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je neistinito tumačenje da on može rasporediti sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke.

''U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo financija i trezora nema tu ulogu'', istaknuo je Bevanda.

Dodao je da su na Vijeću ministara predložili dvije odluke - prvu o izdavanju mjenice odnosno garancije da će sredstva biti vraćena i drugu koja je sporna, te da nije istina da je njome određeno da spomenuta sredstva iz Centralne banke povlače županije.

Bavanda je naglasio da je u toj odluci navedeno procentualno koliko sredstava pripada kojem entitetu i Distriktu Brčko jer je i u Pismu namjere i potpisanom memo randumu navedeno - Republika Srpska i Federacija BiH i svih njenih 10 županija.

''Centralna banka je entitetima i Distriktu Brčko izdala zahtjev za određivanje instrukcije koje su oni uputili i sad je pozivanje da nema spomenute odluke Vijeća ministara koja je dva puta oborena u Tajništvu, a spremna je da bude usvojena bez izmjena ako za to bude političke volje'', rekao je Bevanda.

Vezano za usvajanje proračuna institucija BiH pojasnio je da je Ministarstvo financija i trezora učinilo sve da u veljači bude ponuđen na usvajanje Vijeću ministara gdje su zbog izbijanja pandemije ministri iz reda srpskog naroda glasovali protiv, ali je on upućen u daljnju proceduru u Predsjedništvo BiH.

''Iz Predsjedništva je vraćen da bude prilagođen uvjetima pandemije i službenici ministarstva profesionalno rade na tome, ali to prilagođavanje treba usuglasiti pojedinačno s oko 100 proračunskih korisnika'', kazao je Bevanda.

Najavio je da će prilagođeni proračun u narednih nekoliko dana biti upućen u Vijeće ministara, nakon čega treba biti upućen u Predsjedništvo i na kraju u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close