Mini Schengen

Bevanda pisao Tegeltiji: Tko je za europski put

U pismu Bevanda zahtjeva da se žurno, a najkasnije do početka summita u Sofiji, koji se održava 10. studenog, usvoji materijal koji je već ponuđen Vijeću ministara…
Vijesti / Politika | 09. 11. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako smo posljednjih dana svjedoci tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Vijeća ministara BiH te medijskih špekulacija oko odnosa hrvatskih dužnosnika, kako mene, tako i kolega u Vijeća ministara u pogledu europskog puta Bosne i Hercegovine, ovim putem želim još jednom istaknuti našu apsolutnu i nedvojbenu opredijeljenost putu Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji'', napisao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH predsjedatelju Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji.

Bevanda navodi kako ih osobito raduje da ''postoje vjerodostojne naznake da će se Mini Schengen vezati za širu politiku europskih integracija koja će na ovaj način dohiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu, kao multilateralni sporazum koji podrazumijeva mjere koje će rasteretiti gospodarstvo, pospješiti trgovinu, investicije, velike infrastrukturne i energetske projekte uz temeljni cilj afirmacije četiri europske slobode''.

''Držim da je takav smjer osobito važan u okolnostima agresivne pandemije kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Uz sve navedene elemente, potporu Europske unije, jasnu pozicioniranost Mini Schengena u okviru procesa pristupanja te poštivanje svih normi i zakona u njegovoj realizaciji i primjeni, takav jedan sporazum ima velike šanse da zaživi u realnosti na način da pomogne BiH, svim njenim konstitutivnim narodima'', napisao je Bevanda.

U pismu ističe kako su upravo su hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH kroz sve svoje dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom europskih standarda u izradi nacrta i predlaganju akata, te potpori svemu što su uvjeti Europske unije, na jedan vrlo praktičan način to pokazali i dokazali.

''Za nas nikada nije bilo dileme u svezi rada i postupanja kada je u pitanju europska perspektiva naše domovine, pa ni potpora dobro osmišljenim, nužnim i provedivim projektima kakav je Schengen, ali naravno, uz apsolutno i isključivo poštivanje zakona i zakonskih procedura sukladno ustavnim nadležnostima. To je aksiom našega rada i na njemu inzistiramo, budući da je upravo to jedna od temeljnih vrijednosti na kojima se zasniva i zajednica država Europske unije. Dodao bih kako je upravo tijekom nedavno održanih razgovora hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini Bill s europskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo gospodinom Oliverom Varhelyiem istaknuta i naša nedvojbena potpora regionalnoj inicijativi Mini Schengen te jednom potvrđena naša predanost europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Mi ćemo kao i do sada, i kroz svako buduće djelovanje, sukladno zakonu i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, jasno pokazati kako smo predvodnici puta Bosne Hercegovine k članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju toga cilja'', naveo je Bevanda.

U pismu Bevanda zahtjeva da se žurno, a najkasnije do početka summita u Sofiji, koji se održava 10. studenog, usvoji materijal koji je već ponuđen Vijeću ministara a koji sadrži zaključak kojim se u proces uključuju entiteti i kantoni te da se odredi izaslanstvo koje će predstavljati BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close