Pismom na pismo

Bevanda pisao Plenkoviću: Zvizdić nije premijer

Bevanda se Plenkoviću zahvalio za cjelokupan napor i za nemjerljiv doprinos tome da istina o političkom nasilju nad Hrvatima u BiH bude prezentirana.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vijeće ministara BiH nije vlada pa samim time ni gospodin (Denis, op.ur) Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi gospodina Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politiziranja i dezinformiranja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost Bosne i Hercegovine u drugi plan'', napisao je dopremijer BiH i državni ministar financija Vjekoslav Bevanda u pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. 

Bevanda je pismo Plenkoviću uputio povodom posljednjih medijskih istupa i reagiranja predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića povodom izjava hrvatskog premijera o izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

''Gospodin Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i, služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje  demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantira Vaša istupanja u institucijama Europske unije u kojima ste u maniru dokazanog demokrate i priznatog političara imali namjeru svojim istupima doprinijeti prepoznavanju i otklanjanju uočenih nedemokratskih barijera u BiH nakon listopadskih izbora'', naglašeno je u pismu ministra Bevande.

Naveo je kako je očigledno da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH svjesno i po tko zna koji put previdio činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnik Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Vi, kao legitimni predstavnik Republike Hrvatske, imate obvezu da štitite odredbe tog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u BiH, što je, bez svake sumnje, slučaj nakon listopadskih općih izbora kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapantnu istinu da jedan konstitutivni narod može, bez imalo skrupula, izabrati člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu'', ističe Bevanda u svom pisanom obraćanju Plenkoviću.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, također, navodi kako je hrvatski premijer Plenković iskazao spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukaže predstavnicima institucija Europske unije na ove anomalije i nedemokratsko ponašanje, s izraženom tendencijom majoriziranja najmalobrojnijeg naroda u BiH.

Bevanda se, kako je priopćeno, premijeru Plenkoviću zahvalio za cjelokupan napor i za nemjerljiv doprinos tome da istina o političkom nasilju nad Hrvatima u BiH bude prezentirana institucijama EU te u konačnici na doprinosu demokratskom putu BiH prema članstvu u Europskoj uniji, zajednici kojoj hrvatski narod u BiH teži i za koju živi.

Kopirati
Drag cursor here to close