Donesena odluka

Berislav Pušić na prijevremenoj slobodi

Pušić je osuđen na deset godina zatvora, a boravkom u pritvoru, koji mu je uračunat u izdržavanje kazne, stekao je uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon dvije trećine odslužene kazne.
Vijesti / Politika | 24. 04. 2018. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MKSJ / Berislav Pušić

Mehanizam za međunarodne tribunale odobrio je puštanje na slobodu Berislava Pušića, koji je zajedno sa petoricom bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne pravomoćno  osuđen za sudjelovanje u zločinima počinjenim u periodu od 1992. do 1994 u Hercegovini i srednjoj Bosni, piše Birn.

Pušić je osuđen na deset godina zatvora, a boravkom u pritvoru, koji mu je uračunat u izdržavanje kazne, stekao je uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon dvije trećine odslužene kazne.

''Iako sam imao u vidu težinu zločina za koje je oglašen krivim, također sam razmotrio činjenicu da je Pušić evidentno prihvatio odgovornost za ove zločine i smatram da je demonstrirao znakove rehabilitacije'', navodi se u odluci predsjednika Mehanizma, Theodora Merona.

Meron je naveo da se Pušić tijekom boravka na privremenoj slobodi i u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu ponašao prikladno i da je poštivao odluke Vijeća. U odluci se navodi i da postoje zdravstveni razlozi zbog kojih je sudac Meron prihvatio puštanje na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je u studenom prošle godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora za zločine u općinama Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš. Ćorić je oglašen krivim i za zločine u Prozoru počinjene krajem 1992. godine.

Tijekom izricanja presude, Praljak je ispio otrov nakon kojeg je preminuo, dok se ostali nalaze na odsluženju zatvorske kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close