Dokumenti

Beograd i Banja Luka u lovu na novu istinu o Srebrenici?

Povjerenstvo bi do kraja godine trebalo završiti izvještaj i predstaviti ga institucijama u Banja Luci.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2020. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beograd i Banja Luka mogli bi uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira ''međunarodno povjerenstvo o građanskom ratu u BiH i događajima u Srebrenici, nakon što su objavljeni britanski dokumenti koji negiraju srpsku krivicu'', pišu Večernje novosti.

List napominje da ova ideja postoji već dugo, ali da je reaktivirana nakon što je britanska Vlada objavila povjerljive dokumente u kojima se potvrđuje da su napad Srba na Srebrenicu u srpnju 1995. godine isprovocirale bošnjačke snage, kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizirala niti naredila zločine.

Srna prenosi kako događanja u Srebrenici već istražuje neovisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina koju je u kolovozu 2018. godine formirala Vlada Republike Srpske.

 

Foto: Nezavisne novine / Britanski dokument ima 200 stranica

Ovo povjerenstvo bi do kraja godine trebalo završiti izvještaj i predstaviti ga institucijama u Banja Luci.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je za Novosti da je dokument britanske obavještajne službe, koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovom povjerenstvu.

Kojić je ukazao na veliki apsurd da Britanija ima dokument svojih službi koji kaže da nije točna teza o srpskom planu za zločin, a da podnosi rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u Republici Srpskoj nije postojao nikakav plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore, i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je rezoluciju o genocidu u Srebrenici Vijeću sigurnosti UN", rekao je Kojić.

 

Foto: Nezavisne novine / Britanski dokument ima 200 stranica

 

Na objavu dokumenata reagirao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je izjavio kako objavljeni dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ispravnost politike Republike Srpske da se konačno utvrdi prava istina o tom događaju.

"Sve vreme to pričamo. Alija Izetbegović je tada od Billa Clintona tražio da se bombardiraju srpski položaji. Predsjednik SAD-a mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno najmanje 5.000 žrtava. Istina je da se tamo desio zločin, ali ne samo nad Bošnjacima, već i nad Srbima. Mislim da je konačno došlo vrijeme zbog same istine, koja mora biti objektivna, da konačno mirne glave utvrdimo šta se desilo u ljeto 1995. godine", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close