Sarajevo

Bećirović: Čoviću, hitno sazovi sjednicu

Krajnje je vrijeme da počnete raditi posao za koji ste preskupo plaćeni od građana ili podnesite neopozivu ostavku, ako nećete da radite u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda, poručio je Bećirović.
Vijesti / Politika | 28. 10. 2019. u 11:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović javno je pozvao predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića da najkasnije u roku od sedam dana sazove sjednicu tog najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine.

Bećirović u javnom pozivu Čoviću navodi da je prošlo više od sedam mjeseci od konstituiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da je nažalost Dom naroda potpuno blokiran. Napominje da, također, više od jedanaest mjeseci ne radi ni Zastupnički  dom.

''To je flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Zastupničkog doma'' – navodi Bećirović.

Ističe da Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon, da je u parlamentarnoj proceduri više od 30 zakona koji su na čekanju, te da su desetine važnih međunarodnih ugovora na čekanju, "što nanosi ogromne ekonomske štete".

Bećirović podsjeća i da nisu imenovana izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Također, nisu imenovani ni članovi stalnih komisija Doma naroda: Ustavnopravne komisije, Komisije za financije i proračun i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije.

''Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine milijuna eura za kapitalne investicije i javne radove koji znače zapošljavanje tisuća radnika u Bosni i Hercegovini'' – navodi Bećirović.

Ističe da je blokada države i državnih organa "veoma opasan posao sa nesagledivim posljedicama".

''Zato prekinite s takvom politikom i deblokirajte Dom naroda. Krajnje je vrijeme da shvatite da građani i narodi u Bosni i Hercegovini ne mogu i ne smiju biti taoci neodgovornih političara. Krajnje je vrijeme da počnete raditi posao za koji ste preskupo plaćeni od građana ili podnesite neopozivu ostavku ako nećete da radite u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda ''- navodi, između ostalog - Bećirović u javnom pozivu predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close