Održavanje izbora

Baralija: Zakoni tajkunskim savezima služe za zaštitu kriminala

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, odgađanje izbora smatra kršenjem Ustava i početkom dugoročne suspenzije izbornog procesa u BiH
Vijesti / Politika | 23. 05. 2020. u 19:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) je odgodio lokalne izbore u BiH za studeni. Razlog – Parlament BiH još nije usvojio proračun institucija BiH iz kojeg mora biti izdvojeno 4,2 milijuna KM za održavanje izbora, kako to propisuje Izborni zakon. Izbori ukupno koštaju devet milijuna KM.

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, odgađanje izbora smatra kršenjem Ustava i početkom dugoročne suspenzije izbornog procesa u BiH, priopćeno je u subotu iz te stranke.

''S iskustvom Mostara, u kojem već 12 godina nemamo izbora, a nećemo ih imati ni ove godine, mogu reći da je ovo što se događa veoma opasno za Bosnu i Hercegovinu. Vlast je uvidjela da joj se kraj bliži. Pandemija je ta koja ju je skroz razotkrila kao kriminogenu i antigrađansku i listopadski izbori su im trebali biti otkaz na lokalnoj razini. Listopadski su sad postali studentski, čime se samo kupuje vrijeme za dugotrajnu suspenziju demokratskih procesa kako bi vladajuća koalicija predvođena HDZ-om, SNSD-om i SDA mogla ostati na vlasti koja predstavlja izvor bogaćenja njihovih kadrova i ništa drugo'', rekla je.

Baralija dodaje da svi znaju da 4,2 milijuna koliko je potrebno izdvojiti za izbore nisu problem jer, tvrdi, milijuna ima i trostruko više za nabavku nefunkcionalnih respiratora, skupocjenih automobila i raznovrsnog luksuza u kojem uživaju.

''Proračun je morao biti usvojen i njegovo neusvajanje nije ništa drugo nego smišljen atak vlasti na demokraciju koja je znala da će upravo neusvajanjem odgoditi izbore. Međutim, sredstva za održavanje izbora se moraju naći. Izgovor da se moraju čekati proračunska sredstva, jer se u suprotnom krši Izborni zakon ne stoji'', kazala je ona.

Neodržavanjem izbora, navodi, krši se Ustav u čijem prvom članu jasno stoji da je BiH demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

''Ustav je, kao njihovo izvorište, iznad svih zakona. Bez izbora ona više neće biti demokratska. BiH će biti zarobljena država nacionalističkih tajkunskih saveza u kojoj će zakoni služiti samo za zaštitu njihovog kriminala. Ona to već dijelom i jest. Građani su to prozreli i žele promjenu. Odgađanjem izbora to će im biti onemogućeno da urade na demokratski način'', rekla je Baralija, priopćeno je iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close