Gradsko vijeće

Baralija: Pokušali smo spasiti ideju građanske države na primjeru Mostara

''Krećemo raditi i rješavati konkretne probleme, mislim da se na to najviše čekalo'', istaknula je.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2021. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pokušali smo spasiti ideju građanske države u Bosni i Hercegovini na ovom primjeru Mostara'', kazala je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija koja je s Boškom Ćavar odlučila kako ''neće biti ničija 18 ruka'' pri izboru gradonačelnika.

Istaknula je kako je potrebno da postoji treći put, netko tko se, kako navodi, ne stavlja i ne pristaje na binarne podjele, ''to smo pokušali večeras, nadam se da će ih uskoro biti hrabrijih''.

Baralija je naglasila kako su se posljednjih dana stvari mijenjale iz sata u sat, no da je najvažnije da su napokon izabrali gradonačelnika te da Gradsko vijeće funkcionira.

''Krećemo raditi i rješavati konkretne probleme, mislim da se na to najviše čekalo'', istaknula je.

Navela je kako je bilo vrlo napeto jer se u Mostaru uvijek ''podignu političke tenzije kako bi se svi zablokirali u svoje rovove koji su, izgleda još uvijek tu, iako je od rata prošlo 25 godina''.

''Moja kolegica i ja nismo pristale da idemo u te rovove i odlučile smo, najviše Boškinom zaslugom koja je čini mi se napravila presedan u politici, makar onoj lokalnoj, još prije mjesec dana ako ne i više, vrlo jasno, glasno, direktno rekla da neće biti ničija 18 ruka. Ona je to ponavljala proteklih mjesec dana u svakoj svojoj izjavi, dakle ne možete reći da Boška Ćavar nije bila iskrena i nije bila principijalna, i da nije istrajala s tim što je rečeno'', poručila je Baralija.

Istaknula je kako Naša stranka ne pristaje na politiku gdje postoje dvije ''vrlo stare duboko podijeljene okoštale političke strukture i ta binarna podjela na Hrvate-Bošnjake, SDA-HDZ.

Baralija se dotaknula i prijedloga ''rotirajućeg gradonačelnika'' kazavši kako su u Našoj stranci bili konstruktivni i željeli pomoći. Istaknula je kako su na konzultacijama uvidjeli da postoji odbijanje od svih stranaka sa hrvatskim predznakom, te odlučili pokušati preko vikenda razgovarati i dogovoriti, vidjeti ''srž ovog prijedloga i možemo li se dogovoriti''.

''Nažalost, preko vikenda se nismo uspjeli dogovoriti, i za nas u Našoj stranci nije bilo prihvatljivo da idemo dalje s prijedlogom, nije važno odakle on dolazi, ja ne kažem i dalje da je taj prijedlog loš, samo da trenutak u kojem je on plasiran, u kojem smo ga mi plasirali, možda nije bio pravi. Ne kažem da kad Statut bude kao točka na dnevnom redu da nećemo ponovo predložiti da se o njemu razgovara. U ovom trenutku nije bilo apsolutno nikakve volje, dakle ni jednog člana iz stranki sa hrvatskim predznakom i nama je to bio dovoljan znak da za sada ostavimo taj prijedlog po strani'', poručila je Baralija.

Unatoč brojnim nesuglasicama unutar BH Bloka sa SDP-om, Baralija je istaknula kako Naša stranka ne zatvara vrata za bilo kakvu suradnju, ukoliko dođe do redefiniranja određenih odnosa.

''Sami ste svjedoci da smo imali mnogo problema u posljednje vrijeme, ti problemi su rješive prirode ako bude volje. Do sada, imali smo par nesporazuma značajnih, oni su povukli poteze koje su povukli'', kazala je.

Boška Ćavar poručila je kako se vrlo dobro osjeća jer je slijedila svoje principe.

''Moj kandidat je bila Irma Baralija koja je Bošnjakinja, dakle ne može me nitko optužiti da sam glasala za Hrvata da prije toga nisam ponudila Bošnjakinju. Ako to nekome to nije odgovaralo, to je njegov problem. Dakle, moj kandidat je bila Irma, ja sam ostala pri tom svom principu i ne znam u čemu je problem'', istaknula je. 

Kopirati
Drag cursor here to close