Naša stranka

Baralija o popisu u Konjicu: Epidemija se ne pobjeđuje ''potjernicama''

''Važno je istaknuti da se u konkretnom slučaju, pored kršenja zakona, radi i o potpuno promašenom načinu upravljanja krizom'', kazala je Baralija.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2020. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Konjic u utorak je objavila listu osoba zaraženih koronavirusom, listu onih kojima je određena samoizolacija ali i onih koji su doputovali iz inozemstva. Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini promptno je reagirala na ovaj čin zabranom nadležnim organima da objavljuju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus i onima kojima su određene mjere samoizolacije.

Tim povodom reagirala je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

''Općina Konjic ovim je činom prekršila prava svojim građanima na privatnost i povjerljivost informacija, što im je garantirano, kako vidimo, i Zakonom o zaštiti osobnih podataka, ali i po Zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.

Također, važno je istaknuti da se u konkretnom slučaju, pored kršenja zakona, radi i o potpuno promašenom načinu upravljanja krizom. Ne treba nam da se građani zbog straha od javnog linča odluče da ne prijavljuju simptome i ne informiraju službe o mogućoj zaraženosti, što će proizvesti kontraefekat od prvobitnog cilja objavljivanja spiska.

Zato je zabrana Agencije za zaštitu osobnih podataka došla na vrijeme i ova promptna reakcija zaslužuje svaku pohvalu.

S tim u vezi, zahtjevamo od načelnika Općine Konjic Emira Bubala da se, za početak, ispriča svojim sugrađanima i da pozove bosanskohercegovačku javnost, a pogotovo lokalnu zajednicu, da ljude sa spiska ni na koji način ne osuđuju, naprotiv, da pokušaju biti podrška jedni drugima u ovim posebno teškim vremenima.

Načelnik, umjesto što se bavi objavljivanjem listi, neka resurse usmjerava na lokalni krizni stožer, štab civilne zaštite i povećanje broja sanitarnih inspektora kako bi se bolje kontroliralo poštivanje samoizolacije. Također, mora osigurati prostor za smještaj svih onih koji krše samoizolaciju a ne da ih stigmatizira u javnosti.

Ovo je i poziv građanima da i sami pokušaju ostati pribrani i da pokažu solidarnost s oboljelima, a ako primijete kršenje samoizolacije, neka to prijave nadležnima, a nikako da sami interveniraju u bilo kojem pogledu.''

Kopirati
Drag cursor here to close