Teške riječi

Avaz dobio pismo: Mektića optužuju za nemoral s maloljetnicama

U pismu kojeg je Avaz objavio, uposlenici Ministarstva sigurnosti dovode Mektića u izravnu vezu s pronevjerom oko 700.000 KM pri gradnji upravne zgrade Službe za poslove sa strancima...
Vijesti / Politika | 28. 05. 2019. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH uputili su Dnevnom avazu pismo u kojem teško optužuju ministra Dragana Mektića nepotizam, diskriminaciju nad Bošnjacima, kao i da ništa nije poduzeo u vezi s postrojavanjem četnika u Višegradu.

Avaz piše kako su izrevoltirani time što Mektić u javnosti ''glumi moralnu vertikalu'', a ustvari su ''njegovi džepovi puni oraha'', te da traže da nadležne institucije ''konačno ispitaju Mektićevu ulogu u brojnim aferama s kojima se on dovodi u vezu''.

Naime, u pismu kojeg je Avaz objavio, uposlenici Ministarstva sigurnosti dovode Mektića u izravnu vezu s pronevjerom oko 700.000 KM pri gradnji upravne zgrade Službe za poslove sa strancima i podsjećaju ga da je on u to vrijeme bio direktor Službe.


Također, Mektiću je upućeno i pitanje je li on saslušan u istrazi o pronevjeri tog novca kada je prošle godine uhićen njegov nekadašnji zamjenik Izet Nizam, te navode da je ''teško povjerovati da su išta mogli raditi jedan bez znanja i suglasnosti drugoga''.

''Zvuči smiješno kad se Dragan Mektić bori i glasno govori o borbi protiv korupcije. Poput noja zabije glavu u pijesak i nikada ne odgovara javnosti o koruptivnim aferama koje je masovno proizvodio kao direktor Službe za poslove sa strancima i kao ministar sigurnosti BiH. Javnost nikada nije dobila odgovor kako je njegov zet (kćerkin muž inicijala G. Ž.) uspio biti najbolji na konkursu i zaposliti se u Službi baš kad mu je punac Dragan Mektić bio direktor. Moralno li je'' — navodi se u pismu.

U pismu uposlenici navode i koga je ministar Mektić zaposlio u Ministarstvu sigurnosti BiH.

''Kako su se u Ministarstvu sigurnosti BiH preko noći pojavili novi službenici, supruga od Mektićevog pratioca Svetlana Š., zatim suprug SDS-ovog funkcionera iz Istočnog Sarajeva Radmila L., brat od kuma tvog šefa kabineta Igora Golijanina, Ćućilo Dragan...? Da li je normalno da se u tvom mandatu od četiri godine u Ministarstvu sigurnosti BiH zaposlilo 20 Srba, jedan Bošnjak i niti jedan Hrvat'', navodi se dalje u pismu kako tvrdi Avaz.

Uposlenici Ministarstva sigurnosti optužul ju ministra Dragana Mektića i za neprimjerene odnose s maloljetnicama i studenticama.


''Dragane Mektiću, znaš vrlo dobro da si radnja osoba na svijetu koja bi trebala povlačiti pitanje moralnosti nakon silnih skandala i nemorala s maloljetnicama i studenticama za koje misliš da si uspio zataškati'',a nvodi su u, kako Avaz tvrdi, pismu uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Mektića uposlenici optužuju da nije učinio ništa da se zabrani okupljanje četnika i njihovo postrojavanje u Višegradu te da želi ukloniti tajnika ministarstva ''kako bi bilo manje svjedoka činjenja teških nezakonitosti''.

Također, u pismu se navodi kako ''nikad nije razrješenja misterija zbog čega je Mektić na putovanja po svijetu vodao svog vozača, kojem su karte kupljene iz proračuna BiH iako su na put išli avionom, a ne automobilom''.

''Kako je uspio opravdati račune i aviokarte za svog vozača Srđana Radovića, kojeg je vodio na službene puteve u Kinu i SAD? U odgovorima na zastupničko pitanje naveo je da je vozač putovao službeno. Pa da nije vozio avion ili su možda u Kini uzeli rent-a-car...'', navodi se u pismu upućenom Avazu.

Kopirati
Drag cursor here to close