Zabranjeni simboli

Austrija: vlada pooštrava uporabu ekstremističkog znakovlja, među ostalim ustaškog

Kurz je ove godine, uoči svibanjskog obilježavanja stradanja kod Bleiburga, izjavio za austrijske medije da će vlasti odlučno reagirati budu li na Bleiburgu korišteni simboli nacističkog svjetonazora
Vijesti / Politika | 03. 10. 2018. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska savezna koalicijska vlada uputila je u srijedu u parlament nacrt zakona kojim se proširuje popis zabranjenih ekstremističkih simbola, među ostalim i ustaškog.

Austrijska koalicijska vlada koju čine Narodna (OeVP) i Slobodarska stranka (FPOe) ima namjeru proširiti popis zabranjenih simbola koji je u zakonu iz 2014. bio relativno kratak.

Novi zakon koji bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka 2019. trebao bi obuhvatiti različite skupine i organizacije, poput sunitsko-islamske Muslimanske braće, znakovlje krajnje desničarske turske nacionalističke skupine Sivi vukovi, Kurdistanske radničke stranke, Hamasa kao i fašističkog znakovlja, pišu austrijski mediji.

"To je mjera protiv radikalizacije i terora", ocijenio je poslije sjednice vlade austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Naglasio je pritom, odgovarajući na pitanje novinara, kako to ne znači da zemlja ima poseban problem s ustašama, niti je ta mjera usmjerena protiv Hrvatske. "Mjera nije usmjerena protiv Hrvatske", rekao je on.

Kada se radi o fašističkim i nacističkim simbolima, aktualni austrijski zakon vrijedi samo za austrijsku nacionalsocijalističku prošlost.

Kurz je ove godine, uoči svibanjskog obilježavanja stradanja kod Bleiburga, izjavio za austrijske medije da će vlasti odlučno reagirati budu li na Bleiburgu korišteni simboli nacističkog svjetonazora, prenosi Hina.

Svake godine kod austrijskog grada Bleiburga odaje se počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni odmah kod Bleiburga, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni put.

Iako se radi o komemorativnom skupu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, na ta događanje uvijek prispije i nekolicina ustaških nostalgičara i simpatizera s prepoznatljivim ustaškim obilježjima.

Stoga je ovogodišnja komemoracija održana uz značajniji angažman austrijskog redarstva kojem je pomagao i određeni broj pripadnika hrvatske policije, kao i redari Počasnog bleiburškog voda, a nazočili su i djelatnici austrijskog državnog Ureda za strance da bi se spriječila bilo kakva ustaška ili nacistička ikonografija kakve je bilo prijašnjih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close