Napeto

Austrija protjeruje imame (iz BiH), Erdogan prijeti

Islamska zajednica Austrije dala je suglasnost na zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 60 od ukupno 250 imama u Austriji.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2018. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Pozivam cijeli Zapad, pogotovo Njemačku: Ispravite svojeg čovjeka. U suprotnom, situacija bi se mogla oteti kontroli. Imamo neke korake koje ćemo poduzeti u skladu s našim argumentima. Nećemo dopustiti da 250 tisuća naše braće bude tlačeno (tamo)'', rekao je turski predsjednik  Recep Tayyip Erdogan.

Turski je predsjednik u izjavi za novine Hürriyet pozvao njemačke vlasti da obuzdaju austrijskog kancelara Sebastiana Kurza zbog odluke da zatvori sedam džamija i protjeraju imame iz Austrije.

Naime, Islamska zajednica Austrije dala je suglasnost na zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 60 od ukupno 250 imama u Austriji.

Među njima je Muhamed Porča, tvrdi u izjavi za Srnu Dževad Galijašević navodeći kako je od 60 imama gotovo trećina povezana s BiH.

"Tu je i Nedžad Balkan, koji je Bošnjak, čije je pravo ime Nedžad Kučević. Poslije preseljenja njegove porodice u Austriju, gdje mu otac ima veliki biznis, promijenili su prezime u Balkan", rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, odluka o protjerivanju 60 imama iz Austrije je dugo pripremana i nije rezultat nagle odluke austrijskih vlasti nego prikupljenih informacija u okviru EUFOR-a u BiH i Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka u Austriji.

"Na ovaj način Austrija signalizira Europi da smo mi najveći sigurnosni problem u Europi, da naše sigurnosne agencije ne rade ništa", rekao je Galijašević.

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je kako je odluka vlade o protjerivanju imama i zatvaranju sedam džamija, kao i zabrani rada jednog islamskog vjerskog udruženja - samo početak.

Strache je naglasio kako se mora dalje, svom snagom djelovati protiv kršenja zakona od radikalnog islama.

"Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba djelovati dosljedno", istakao je Strache za bečki dnevnik Österreich, prenosi Tanjug.

Odbacio je kritiku da je vlada djelovala u vrijeme Ramazana i neposredno pred predsjedničke izbore u Turskoj, ističući da je trebalo djelovati još prije dvije godine, ali da se to nije dogodilo.

"Sada nije riječ o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za djelovanjem", ocijenio je Strache.

Naime, austrijska vlada je u petak donijela odluku o protjerivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, financiraju iz inozemstva, kao i zatvaranja džamija koje šire salafističku ideologiju.

Odluka je donesena poslije istrage o fotografijama na kojima djeca u džamijama koje podržava Turska glume mrtvace i nose odore u prikazu bitke na Galipolju iz Prvog svjetskog rata.

Na slikama dječaci u vojnim uniformama marširaju, salutiraju i nose turske zastave. U bici na Galipolju 1915. i 1916. godine snage zapadnih saveznika poražene su u sukobu s turskom vojskom.

Kopirati
Drag cursor here to close