Uvijek netko drugi

AUDIO | Bakirov govor u Mostaru: Oni su rušili

''Teško onima koji svoju sreću vide u tome da nestane crkve'', rekao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2020. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjaci postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu, a toga ne bi bilo da nije bilo SDA'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović u Mostaru na proslavi 30. obljetnice utemeljenja te stranke u ovom gradu.

Iako je govorio o boljoj budućnosti i građenju odnosa, spomenuo je UZP i rekao kako je rušenje Starog mosta, koji je u Haagu označen kao legitiman vojni cilj, najniža točka.

"Svega se sjećamo, ništa nećemo zaboraviti, ali nećemo dopustiti da nas mržnja savlada, da ostanemo robovi prošlosti. Zato ćemo se sa radošću sjećati i obnove Starog mosta, i Stare jezgre, i obnove Pravoslavne crkve, i obnove hotela Ruža.... Ponosan sam što smo dio svega toga bili i mi iz rukovodstva SDA. Na putu ka ovom mjestu sam navratio na gradilište velike džamije u Zaliku. Čestitam vam na ovom graditeljskom i financijskom naporu. Prave se nove džamije diljem BiH, a skoro sve stare, koje su bile porušene u proteklom ratu, su obnovljene. I to je prvi put tako u posljednjih 150 godina, u tom vijeku i pol u kom su krenuli napadi na Bošnjake. Prvi put se vraćamo u mjesta iz koji smo protjerani, i prvi put se uspravljaju porušena minareta", rekao je Izetbegović.

"Raduje nas i obnova Pravoslavne crkve bez koje Mostar nije Mostar. Sve je to dio nas i našeg šarolikog bogatstva. I tekija na Buni, i manastir u Žitomislićima, i katoličke crkve u Međugorju, sav ovaj vreli kamen, i ova ledena modra rijeka, vinogradi i voćnjaci. Bez obzira na sukobe koje smo u proteklom stoljeću, prošli nikada ne smijemo zaboraviti da smo svi mi jedni od drugih, istog smo porijekla, skoro istog jezika, pripadnici sličnih monoteističkih vjera. Teško onima koji svoju sreću vide u tome da nestane crkve, džamije, mosta, komšije. To nije duh Bosne i Hercegovine. To je zloduh koji nigdje nije dobra donio", kazao je.

Kaže kako je ''30 godina praštanje i dobro politička filozofija'' njegove stranke.

"Naravno, uz to i snaga i izdržljivost. Dug smo put tako prešli. Na tom putu su naš narod i zemlju napadali - mi smo ih branili. Oni su rušili - mi smo popravljali i gradili. Oni su zavađali - mi smo mirili. Oni su vrijeđali - mi smo praštali. Oni su postavljali blokade - mi smo ih uklanjali. Oni su proizvodili krize - mi smo ih rješavali. I tako će se to nastaviti, i tako će to i završiti - oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti - mi se nećemo umoriti", kazao je Izetbegović.

Najavio je da SDA s ovakvim ''pristupom i emocijom'' ide i u lokalne izbore.

"U Mostaru prvi put nakon 12 godina. Ne idemo sa parolom protiv, već sa parolom za! Za pomireni Mostar, za Mostar koji je spoj tradicije i savremenosti, za čisti i uredni Mostar, za grad koji će biti prvak u turizmu, koji će jamčiti svojim stanovnicima zaposlenje, bogat kulturni život i jasnu perspektivu'', rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close