Politički rat

ATV: Politička koplja Bošnjaka i Hrvata u Mostaru se lome preko leđa Srba

Zbog političkog rata druga dva naroda, ni formalnu konstitutivnost ne mogu dobiti, javlja ATV.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2017. u 08:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička koplja Bošnjaka i Hrvata u Mostaru ponovo su se slomila preko leđa malobrojnih Srba.

Kao manjina u gradu na Neretvi, Srbi se žale da nemaju nikakva prava, do posla teško dolaze, a novac iz proračuna grada daju im se na kašičicu. Zbog političkog rata druga dva naroda,  ni formalnu konstitutivnost ne mogu dobiti, javlja ATV.

''Primjera radi, od 519 zaposlenih u gradu Mostaru radi 23 Srba. Od 50 milijuna maraka proračuna za ovu godinu projekti srpskog naroda ušli su sam 50 tisuća marka. To vam je 0.01%, i to vam je stupanj naših prava u ovom gradu'', rekao je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

 

''To bi bio neki prvi korak da ostvarimo  svoja prava da se prvo  izborimo za formalno-pravnu konstitutivnost. I mislim da je to jako bitno'', kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.

Amandman za konstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na usvajanje čeka punih osamnaest mjeseci. Kočnica su zastupnici iz redova hrvatskog naroda. Zbog ovoga problema mostarski Srbi su se obraćali mnogima, pa i svim političkim strankama iz RS.

''Na žalost, moram to reći, ni jedna parlamentarna politička stranka u RS nije se oglasila po ovom pitanju niti je dala bilo kakav komentar. Izgleda, da oni vođeni nekakvim svojim političkim obračunima u RS ne vide problem srpskog naroda u Federaciji'', kazao je Golo.

Priča oko konstitutivnosti Srba u ovoj županiji je čista politička igra između HDZ-a i SDP-a. Hrvati jednostavno ne žele dići ruku za prijedlog bošnjačkih kolega. Sve to potvrđuje i predsjednik skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago.

''Nemamo neke argumente u javnom prostoru da se ovi amandmani ne usvoje nego se od prilike sada ide na situaciju ko je predložio, da li je predizborna ili nije  predizborna? Evo ja samo da kažem da su ovi amandmani u proceduri skoro 18 mjeseci'', izjavio je Šerif Špago, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Mostar je nezamisliv bez srpskog naroda, izjavio je u Trebinju prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović. No ipak zbog HDZ-a mostarski Srbi nemaju konstitutivnost i osnovna prava.

Zašto Dragan Čović priča jedno a mostarski HDZ radi drugo, danas nismo uspjeli saznati. Poslije bezbroj poziva, poruka i pokušaja nitko od mostarskih HDZ-ovaca nije želio stati pred kameru ATV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close