Izborne malverzacije

Asocijacija mladih Roma ''Aksiom'' osudila HSP BiH zbog iskorištavanja romske zajednice

Prikrivajući svoje motive, objašnjavaju, nepoznati čovjek je iskorištavajući egzistencijalnu situaciju supružnika, u zamjenu za financijsku naknadu tražio da „budu podrška“ za navodnu kandidaturu Edina Kurtića.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2020. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođeni aktuelnim događanjima predizborne manipulacije u Tuzlanskom Kantonu, otkrivenih i predočenim od strane Romskog portala UDAR, Asocijacija mladih Roma „Aksiom“ oštro osuđuje poduhvate stranke HSP BiH.

Podsjećaju da se radi o slučaju iskorištavanja upitne pismenosti obitelji Hašimović iz Tuzle, gdje su Daniela i njen suprug postali žrtve izbornih malverzacija.

„Mi iz AKSIOM-a imamo opravdanu sumnju da se ne radi o izoliranom slučaju zloupotrebe romske zajednice. Isto tako, opravdamo sumnjamo da su se ovakvi slučajevi događali i ranije, a samo spominjanje primanja novčane naknade za ovakvu vrstu usluge, jasno nam daje do znanja da organizirani sustav kupovine glasova iz romske zajednice postoji“, navode.

Navode da je prikrivajući svoje motive, objašnjavaju, nepoznati čovjek je iskorištavajući egzistencijalnu situaciju supružnika, u zamjenu za financijsku naknadu tražio da „budu podrška“ za navodnu kandidaturu Edina Kurtića.  

''Daniela i njen suprug su potpisali izjave koje su nakon toga ovjerili u općini. S obzirom na činjenicu da se radi o osobama koje nemaju dovoljnu razinu pismenosti da shvate što su potpisali i ovjeravali, nema nikakve sumnje da je HSP BiH imao namjeru da zloupotrebi ovaj bračni par'', navode.

Ističu kako je u razgovoru s njima, novinarka portala Udar je saznala da nisu bili sigurni što su zapravo potpisali, no dotična osoba, čiji identitet još uvijek nije poznat, ih je uvjerila da neće imati nikakav problem.

''Za ovu „ uslugu“ dobili su po 50 KM, što je za ovu obitelj bio glavni motiv zbog kojeg su odlučili da prođu kroz svu zadatu proceduru ovjeravanja dokumenata'', ističu.

U svom priopćenju za javnost navode kako se povodom ovog događaja oglasila se i Centralna izborna komisija BiH te istakli da su kandidatske liste za lokalne izbore 2020. godine već u fazi tiskanja te da stoga nikakve promjene nije moguće uraditi. CIK BiH je sredinom rujna na web stranici objavila preliminarne kandidatske liste i kandidate za lokalne izbore 2020. godine, koji će biti održani 15. studenog.

''IZ HSP BiH, navode da je ovo slučaj kojim se trebaju baviti nadležni organi. Uzimajući u obzir da je i HSP BiH pozvao nadležne institucije da se zainteresiraju za ovaj slučaj, Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ također poziva MUP Tuzlanskog kantona i Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da ispitaju navode iz spomenutog teksta'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close