Priopćenje

Arnaut: SNSD i HDZ blokirali rad Istražnog Povjerenstva za stanje u pravosuđu

Poslovnik, smatra on, proporcionalnost nalaže isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim povjerenstvima Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, s preciznom tabelom, od 18. Prosinca 2018.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2019. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema odgovoru koji je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut dobio od HDZ-ovog tajnika tog doma Marina Vukoje, "HDZ i SNSD odlučili su blokirati rad Istražnog povjerenstva za stanje u pravosuđu, a time i odluku Doma kojom je to povjerenstvo uspostavljeno".

''Vukoja odbija sazvati konstituirajuću sjednicu Istražnogpovjerenstva jer HDZ i SNSD nisu imenovali članove u istu, uz tvrdnju da Poslovnik nalaže da struktura članova svakog konkretnog povjerenstva, uključujući i ovo, bude proporcionalno veličini Klubova zastupnika, naveo je Arnaut u svom priopćenju za javnost.

Poslovnik, smatra on, proporcionalnost nalaže isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim povjerenstvima Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, s preciznom tabelom, od 18. Prosinca 2018.

''Vukojino pozivanje na isti član Poslovnika na koji se prije devet mjeseci pozvala Krišto, ali s potpuno suprotnom interpretacijom, pokazuje svu neprincipijelnost HDZ-a i uopće pristup te stranke pravnim pitanjima po principu "pravna norma je ono što mi u danom trenutku odgovara". Što više, s obzirom da u Domu djeluje čak devet zastupničkih Klubova različitih veličina, jasno je da se proprocionalnost nikako ne može postići u svakom pojedinačnom povjerenstvu, već samo kroz ukupan broj članova svih povjerenstava, kaže Arnaut.

 Tvrdi da to potvrđuje i sastav svih ranijih povjerenstava, kako stalnih, a posebno privremenih. Primjera radi, Istražno povjerenstvo za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH je od ukupno šest članova imala dva člana iz SDA, po jednog iz HDZ, SNSD i DF, te Zaima Backovića koji nije ni imao zastupniočki  Klub, a niti jednog člana iz kluba SDS, SBB, ili SDP. Identična situacija je sa svim ostalim povjerenstima.

''S obzirom da je Vukojina interpretacija bez presedana u 23 godine postojanja Zastupničkog doma, jasno je da se radi o opstrukcijama čiji je jedini cilj onemogućiti rad Istražnog povjerenstva koje je taj dom osnovao i čiju su uspostavu pozdravile Veleposlanstvo SAD-a i Misija OSCE-a. U normalnim okolnostima, ovakve opstrukcije bi postale predmet istrage nadležnog tužiteljstva. U okolnostima u kojim je uopće neophodna uspostava parlamentarnog istražnog povjerenstva za stanje u pravosuđu, i ovakva zlouoptreba će vjerovatno proći bez sankcija. S obzirom da Denis Zvizdić, bošnjački član Kolegija koji je na tu funkciju izabran s manje bošnjačkih glasova od Nermina Nikšića, preglasavanjem od strane HDZ-a i SNSD-a, nije u stanju nositi se s ovim nasrtajima na nadležnosti Doma kojim predsjedava, neophodno je da sam Dom u što skorijem roku sam sebi vrati nadležnosti koje mu Krišto, Radmanović i Vukoja pokušavaju oduzeti'', zaključuje Arnaut u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close