SDA i HDZ BiH

Arnaut o dogovoru u Mostaru

Komentirajući za N1 situaciju u Mostaru Arnaut je rekao kako se ''nadao da će razum prevladati i interes države BiH da dobijemo prvu ženu na čelu jednog od većih gradova u BiH.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2021. u 11:58 Bljesak.info
Arnaut za N1: Očito da SDA i HDZ ne trebaju BH blok da postignu svoje dogovore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očito je da SDA i HDZ ne trebaju BH Blok da postignu svoje dogovore i zato mi nije jasno zašto očekuju da dobiju podršku za svoje kandidate'', izjavio je zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Komentirajući za N1 situaciju u Mostaru rekao je kako se ''nadao da će razum prevladati i interes države BiH da dobijemo prvu ženu na čelu jednog od većih gradova u BiH.

''Međutim nije. Čujemo poruke od rukovodstva SDA u Mostaru da BH Blok treba ući u tu koaliciju jer će onda njihovi članovi dobiti rukovodna mjesta u upravljačkim strukturama javnih poduzeća grada i to mi pokazuje da o tim stvarima razmišljaju – tko će dobiti neko od rukovodećih mjesta”, dodao je.

Arnaut je u Novom danu rekao i da Mostar nikada nije bio “grad slučaj”.

''Rekao bih da Mostar nikada nije bio grad slučaj, već su stranke SDA i HDZ slučajevi jer su dopustili da se to dešava. Baralija je uzela stvar u svoje ruke i riješila taj problem'', rekao je i dodao kako bi dobro bilo promijeniti način izbora gradonačelnika u Mostaru i Sarajevu, odnosno da dobiju direktno izabranog gradonačelnika, te da je to bolji način izbora, ali da bi u Sarajevu to trebalo popratiti povećanjem izvršnih ovlasti i ovlasti samog grada.

Na pitanje tko će biti novi gradonačelnik Mostara Zlatko Guzin ili Mario Kordić, Arnaut je rekao da je to “jedan dogovor SDA i HDZ da HDZ dobije to mjesto”.

“Mi smo rekli da Baralija treba biti gradonačelnica, i ako ne dobije to povjerenje u Skupštini grada, mi nećemo podržati niti jednu niti drugu stranku. Na kraju krajeva, mi njima ne trebamo kada se dogovaraju; evo nisu konsultirali BH Blok oko izbora Upravnog odbora KCUS-a. Nije prošao prijedlog Kantonalne vlade, a tu su bili predloženi Gavrankapetanović i Kapo, međutim Mandić iz HDZ-a je to ignorirao i imenovao privremeni Upravni odbor'', rekao je.

Naveo je i da je poražavajuće što se o Izbornom zakonu priča “na kavi”.

''To je poražavajuće za institucije BiH. Ukoliko dođe Izborni zakon u državni parlament, a neophodno je da dođe, ali u ovakvim slučajevima dođe ono što su parafirali i onda njihovi poslanici samo dižu ruke. Mi ćemo se protiviti bilo kakvoj daljoj getoizaciji BiH'', istaknuo je.

Poručio je i Denisu Zvizdiću da ne poziva BH Blok na patriotizam.

''Baralija je dokazala svoj patriotizam a SDA je puštala da Ljubo Bešlić stoluje Mostarom. Kad je Boška Ćavar u pitanju, ona se bori protiv nelegalne gradnje. Članice BH Bloka pokazale su više hrabrosti i patriotizma od drugih'', rekao je Arnaut.

Podsjećamo, iz SDA su upućene poruke BH bloku kako bi trebali glasovati za kandidata Koalicije za Mostar Zlatka Guzina u utrci za mostarskog gradonačelnika. Taj je izbor, naime, zastao nakon prekida konstituirajuće sjednice mostarskog Gradskog vijeća koju su napustili vijećnici Koalicije za Mostar i Prve mostarske partije poslije prvog kruga glasovanja za nasljednika Ljube Bešlića iz kojeg je ispala Irma Baralija.

Sad se lome koplja oko toga je li glasovanje trebalo biti tajno, kako poslovnik i nalaže, ili javno pa se čak priziva i OHR da razjasni stvari i da poništi prvi krug ovog izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close