Parlament

Armija BiH opet takozvana: Kojem se Bogu moli i kako zapošljava ministrica?

Ministrica vanjskih poslova Turković je rekla kako se ona i zastupnica Vulić neće ''složiti po mnogim drugim pitanjima''.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić uputila je na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanje ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković koja je primila 29. srpnja 2020. godine u svom uredu uposlenike MVP BiH Amira Kreču i Benjamina Pandžića koji su nositelji priznanja “Zlatni ljiljan“ i  “Zlatna policijska značka”. Njima je ponuđeno da izaberu bilo koje veleposlanstvo BiH u svijetu gdje žele da rade, ali su obojica rekla da žele da ostanu u Bosni i Hercegovini i nastave sa svojim radom u sjedištu MVP-a.

Vulić je, nazivajući Armiju Republike Bosne i Hercegovine takozvanom, pitala Turković koji su ti kriteriji po kojima se raspoređuju uposlenici i “kako nekima nudi bilo koje veleposlanstvo, a nekima ne”.

“Kako komentarišete očitu diskriminaciju prema Srbima i Hrvatima kada primate i nudite po želji nagrađenim sudionicima proteklog tragičnog sukoba i da li je to poruka Srbima i Hrvatima da su nepoželjni u ministarstvu?”, pitala je Vulić.

Ministrica vanjskih poslova Turković joj je rekla kako se njih dvije neće ''složiti po mnogim drugim pitanjima''.

''Ne molimo se istom Bogu, ja vjerujem u onog koji je za nas sve, iznad nas, vi po vašoj izjavi imate drugačiju percepciju. Isto tako ovo vaše pitanje po meni ima mnogo netočnih konstatacija. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila zvanična oružana snaga zvanično priznate Republike BiH, a ne takozovana Armija BiH. Tome svjedoči i učešće Armije Republike BiH na vojnoj paradi u Parizu u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja 1995. godine. Isto tako, nećemo se složiti ni o prirodi rata. Za vas je rat tragični sukob, za mene on je agresija u kojoj su počinjeni najteži zločini uključujući i genocid, a na osnovu odluka međunarodnog suda. Pustimo to na stranu. Zaposlenici se rad u DKP raspoređuju na osnovu odluke o uvjetima i načinu upućivanja zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova. Vi ste paušalno rekli da postoji opća diskriminacija prema zaposlenim Srbima i Hrvatima. To je vrlo netočno. Uvidom u nacionalnu strukturu Bošnjaci su zastupljenji sa 42,06 posto, Srbi sa 37,78 posto, Hrvati sa 18.13 posto i Ostali sa 2,01 posto”, odgovorila je Turković.

Vulić je u svom odgovoru kazala da Turković “baštini neku drugu Bosnu i Hercegovinu”, dok ona “baštini daytonsku Bosnu i Hercegovinu”.

Kopirati
Drag cursor here to close