Iz našeg džepa

Apsurd Vlade FBiH: Imaju pravobranitelje, a odvjetnicima dali 200.000 KM

Iako imaju pravobranitelje, odvjetnicima dali 200.000 KM
Vijesti / Politika | 31. 08. 2020. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je mjesec pred opći kaos izazvan pandemijom koronavirusa donijela odluku o isplati 200.000 KM iz proračuna za pravne usluge sedam odvjetničkih ureda koje će ih zastupati u sudskim sporovima.

Brojni savjetnici

Ova odluka je apsurdna samim tim što Federaciju u sporovima po tužbama radnika zastupa i Pravobranilaštvo FBiH, koje ima 30-tak uposlenih i kojem se godišnje za rad isplaćuje više od 1,3 milijuna KM, piše Dnevni avaz.

Osim toga, u Vladi su zaposlene stotine pravnika i savjetnika na koje se troše velike sume novca.
Ovo nije prvi put da Vlada FBiH daje novac poreznih obveznika na odvjetničke usluge, bez obzira na veliki broj tužbi iz radnopravnih odnosa. I prošle godine je iz proračuna isplaćeno oko 200.000 KM, a za taj posao je apliciralo osam odvjetničkih kuća.

Prema odluci Vlade, ove godine je jedna prijava odbačena, a izabrano je sedam odvjetnika kojima je bez PDV-a dodijeljeno 170.940 maraka (ukupno 199.999 KM).

Opet gube

Tako je svaki odvjetnik dobio po 28.000 KM da zastupa Federaciju po radničkim tužbama.
Dok Vlada Federacije BiH  angažira privatne odvjetničke kuće, Ured za reviziju je konstatirao da je proteklih godina po osnovu rješenja iz radnopravnih odnosa iz proračunske blagajne isplaćeno 25 milijuna KM

Zbog INA-e dano 3,6 milijuna KM

Federacija je lani angažirala i odvjetnički ured iz Švicarske “Walder Wyss LTD Cirih” i sarajevskog odvjetnika Almira Gagulu kako bi ih zastupali u arbitražnom sporu s INA-MOL-om. Za ovaj posao već su dobili 3,6 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close