Ivo Komšić

''Apstinenti od izbora nisu zadovoljni ni vlastima ni alternativama''

''Podjela stranaka na "demokratske" i "nedemokratske" bila bi prikladnija nego na "etničke" i "građanske'', rekao je Ivo Komšić.
Vijesti / Politika | 14. 10. 2018. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ivo Komšić izjavio je u Sarajevu da oni koji nisu izašli na izbore najčešće nisu zadovoljni ni postojećim vlastima ni onima koji se nude kao alternativa. 

Komšić je, kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99"  o temi "Demokratski kapaciteti BiH i izbori", istaknuo da izlaznost na izbore od oko 53 posto ne odgovara nezadovoljstvu koje su građani pokazivali prema strankama koje su trenutno na vlasti.  

''Ipak i na temelju takvih rezultata se može tvrditi da je bosanskohercegovačko društvo demokratično, bez obzira na to što tko o njemu mislio'', rekao je Komšić. 

Po njegovim riječima, podjela stranaka na "demokratske" i "nedemokratske" bila bi prikladnija nego na "etničke" i "građanske".  

Komšić je dodao da je iz rezultata izbora vidljivo da je omjer između demokratskih i uvjetno rečeno "nedemokratskih" stranaka pola-pola, a da pola registriranih glasača nije ni izašlo na izbore. 

''Mi u društvu imamo demokratski kapacitet koji iz izbora u izbore nije iskorišten, jer stranke, posebno "demokratske", nisu u stanju animirati građane u dovoljnoj mjeri i dobiti njihove glasove'', naglasio je Komšić. 

Pojasnio je da te stranke nisu sposobne da građansko nezadovoljstvo organiziraju i stave u funkciju demokratskih politika, iako nakon svakih izbora konstatiraju da je propalo mnogo glasova i da se moraju ujediniti.

Kopirati
Drag cursor here to close