Apelacija Ustavnom sudu

Zbog Dana RS puklo u probosanskom bloku

Sastanak je sazvao potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, a nazočili su mu zastupnici Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjački izaslanici u Vijeću naroda RS-a.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2018. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS u Banja Luci su potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a.

Sastanak je sazvao potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, a nazočili su mu zastupnici Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjački izaslanici u Vijeću naroda RS-a.

Sastanak je, kako je rečeno, sazvan budući da su ''srpski dužnosnici u RS-u već danas počeli aktivnosti u okviru obilježavanja Dana RS, a 9. siječnja bit će organiziran i defile glavnom banjalučkom ulicom i akademija''.

No, nakon što izaslanik SDP-a nije potpisao apelaciju, reagirala je Stranka demokratska akcije, koja je, ''izrazila zaprepaštenje'' zbog činjenice "da Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine podržava obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike Srpske".

U priopćenju SDA ističe se kako nije moguće drugačije tumačiti to što je izaslanik SDP-a u Vijeću naroda RS-a Enes Suljkanović odbio pridružiti se podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH, koju su potpisali izaslanici bošnjačkog i hrvatskog naroda sa zahtjevom da se izvan snage stavi najnoviji Zakon o praznicima u RS-u.

''Postupak SDP-ovog izaslanika je bacio više svjetla na nedavni tajni sastanak Nikšića i Dodika u Banja Luci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a'', ocjena je SDA.

U SDA su odbacili navode SDP-a o bilo kakvoj politizaciji, jer za SDA 9. siječnja nikad neće biti tema za politiziranje ili prikupljanje političkih bodova, nego pitanje odnosa prema državi BiH i ravnopravnosti svih naroda u svakom njezinom dijelu.

''Sve dok njihov izaslanik, koji je ranije sudjelovao u obilježavanju godišnjica RS-a, ne potpiše apelaciju, smatrat ćemo da je SDP spreman radi borbe za vlast zanemariti masovna kršenja ljudskih prava koje je proizvelo proglašenje 9. siječnja 'danom RS-a''', priopćeno je iz SDA.

Pokret "Odgovor" priopćio je pak kako su udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida ogorčena zbog podjela u probosanskom bloku nakon što je SDP odbila sudjelovati u apelaciji protiv Zakona o Danu Republike Srpske.

Kako su u priopćenju podsjetili, nakon ovakve odluke SDP-a potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA) najavio sastanak odvojen od onog koji organiziraju udruženja žrtava genocida u Srebrenici, 9. siječnja.

Iz Pokreta "Odgovor" optužili su Salkića i izaslanika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Enesa Suljkanovića da su "udarili na dostojanstvo udruženja preživjelih žrtava genocida".

''Ovo je jasna poruka da u paničnom strahu za čuvanje vlastitih pozicija spremno idu u gaženje dostojanstva svog naroda i svjesno opstruiraju pregovore o probosanskom bloku'', poručuju iz "Odgovora".

Naime, bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. listopada 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidaytonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. siječnja, kao dan RS.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o "Danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. siječnja kao praznik i "Dan RS".

Ustavni sud BiH je 26. studenog 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječnja kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. rujna 2016. godine provela referendum o 9. siječnju, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Kopirati
Drag cursor here to close