Tko je s kim

Aner Žuljević: SDA Hercegovinu isporučuje HDZ-u

Mostarski dogovor Aner Žuljević iz Socijaldemoktratske partije BiH komentirao je kao put ka istim onim neriješenim problemima koje smo imali i zadnje četiri godine.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2019. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA i HDZ u srijedu su u Mostaru dogovorili uspostavljanje županijske vlasti za naredne četiri godine i to s doslovno istim čelnim ljudima. Vladajuća većina kojom će upravljati premijer Nevenko Herceg i predsjedavajući Skupštine Šerif Špago dočekana je s kritikama od opozicije.

Mostarski dogovor Aner Žuljević iz Socijaldemoktratske partije BiH komentirao je kao put ka istim onim neriješenim problemima koje smo imali i zadnje četiri godine.

"Mandat nam je protekao u doslovnom bacanju novca po stranačkim kriterijima bez bilo kakvog sistema ili dugoročne vizije. Nažalost opet ćemo se valjati u blatu komesara, bacanju poreskog novca, stranačkih tendera, lažnih poticaja, odlaska mladih, sve većoj nesigurnosti, te sve dužim i težim krizama", kazao je na početku.

Međutim, građani su očigledno zasićeni političkim manipulacijama i počinju sve više i sve brže da glasaju nogama odlazeći u zapadne zemlje, tražeći bolji život za sebe i svoju djecu.

Srbi u Skupštini HNŽ

"Paradoksalno je da su nas ti zaštitnici konstitutivnosti SDA i HDZ doveli u vrijeme u kojem konstitutivni danas masovno odlaze iz HNŽ i postaju Ostali u uređenim demokratskim društvima", kaže Žuljević.

Nakon sastanka Ljubo Bešlić je kazao kako SDP koji je izjavom da ne želi biti dio vlasti sebe izbacio iz mogućnosti da Vesna Saradžić bude potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda.

"Kada je u pitanju izbor potpredsjednika iz reda Srba jasno je da bi to što govore proveli morali promijeniti Poslovnik o radu Skupštine HNK. Poslovnik kaže da Klub poslanika Srba predlaže kandidata za rukovodstvo Skupštine i da Skupština jedinstvenim glasanjem potvrđuje kandidata natpolovičnom većinom, od ukupnog broja poslanika u Skupštini. Ukoliko Skupština nema poslanika ili ako Klub nema prijedlog onda mjesto zamjenika predsjedavajućeg ostaje nepopunjeno kao sto smo ranije imali slučaj. Promjena Poslovnika bi, u ovom slučaju, značila demonstraciju sile i ukidanje Kluba poslanika u Skupštini, jer bi time bilo onemogućeno da Klub sam bira i određuje svog predstavnika u rukovodstvu Skupštine", pojasnio je Žuljević.

HDZ po potrebi

Ako se ova namjera i provede, nastavlja on, onda to znači uspostavljanje potpuno pogrešne političke prakse i kulture koja će imati dalekosežnije posljedice od jedne potpredsjedničke pozicije.

"HDZ zavisno od dnevne potrebe nekad hrvatska, a nekad srpsko-hrvatska stranka što je licemjerno s aspekta njihove politike u javnosti. Očigledno je da HDZ ovom pozicijom želi imati apsolutnu kontrolu i dominaciju u Skupštini HNŽ. Ovdje se ne radi samo o Srbima, ovdje se politički "isporučuju" i Bošnjaci naredne četiri godine, i ako SDA nakon greške oko izbora Puzigaće to ne vidi, onda se radi ili o sitnom interesu ili totalnom političkom diletantizmu, koji će nas u budućnosti jako puno koštati, jer ćemo zavisiti od HDZ-ovog raspoloženja", kazao je.

Dodaje da HDZ mora znati da SDP ima puno pravo na dopredsjedavajućeg u rukovodstvu Skupštine, i ne radi se o poziciji koju im neko daje nego poziciji koja im po izbornom rezultatu, političkoj kulturi i habitusu s punim pravom pripada. Navedena pozicija nema nikakve veze sa sudjelovanjem u vlasti što potvrđuje činjenica da smo to mjesto imali u prošlom mandatu kad smo bili opozicija.

"U mandatom periodu 2010. do 2014. kada smo bili dio parlamentarne većine u Skupštini HNK pozicija dopredsjedavajućeg je bila upražnjena, što ustvari pokazuje da HDZ ima vrlo kratko pamćenje ili pokvarenu maštu. Naravno zna se i zbog koga. Na kraju, jasno je da navedena pozicija crpi legitimitet iz Kluba poslanika Srba i HDZ apsolutno s tim nema ništa. Možda je legitimni Srbin jedino onaj kojeg delegira HDZ, kao što je i sada slučaj. SDP neće nikada pristati na diskriminatornu politiku HDZ i njihovo vrijeđanje i vlastitih članova pripadnika srpskog naroda koje je više nego degutantno. Nama pozicije ne znače ništa, tako da moraju znati da ne postoji pozicija zbog koje bi SDP postao podanička stranka, bez obzira koliko nas to koštalo u budućnosti", zaključio je Aner Žuljević, navodi klix. 

Kopirati
Drag cursor here to close