Sramoćenje pred Tuskom

Analitičari o incidentu Čovića i Izetbegovića: Bahatost na sceni, nema političke kulture

Slavo Kukić tvrdi da sukobi odgovaraju Draganu Čoviću jer u zadnjih pola godine sve su otvorenije kritike koje njemu dolaze sa prostora BiH, posebice iz Katoličke crkve, odnosno od strane banjalučkog biskupa Franje Komarice.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2018. u 12:39 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatak političke kulture i bahat odnos prema institucijama koje predstavljaju razlog je zbog kojeg će BiH teško biti ozbiljno doživljena u Europi i svijetu, smatraju analitičari nakon posljednjeg verbalnog sukoba na relaciji članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Podsjećamo, u četvrtak sjenu na potpisivanje ugovora o financiranju projekta koridor 5c Mostar Jug i Zenica Sjever, teškog 150 milijuna eura, kojem je nazočio i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, bacio je sukob Izetbegovića i Čovića zbog Pelješkog mosta, pišu Nezavisne.

Izetbegović je zatražio pomoć da se nađe povoljno rješenje i za BiH i za Hrvatsku u vezi s Pelješkim mostom, a Čović je rekao da je to isključivo hrvatsko pitanje i zamolio da se to pitanje ne stavlja na dnevni red kada dođu prijatelji. Nakon toga Izetbegović je povukao Čovića ispred govornice uz rečenicu: "Molim te, skloni se."

Slavo Kukić, sveučilišni profesor i sociolog iz Mostara, ne odbacuje misao da takva vrsta konflikta odgovara obojici.

"Mislim da homogeniziranje biračkog tijela u ovom momentu Izetbegoviću odgovara zbog činjenice da je SDA, na čijem je čelu, u krizi, jer su u zadnjih pola godine iz nje nastale tri stranke. Sigurno je da se osuo broj onih koji su ih htjeli podržati. Zbog toga on mora izazivati tu vrstu krize kako bi ponovo utjecao na homogeniziranje biračkog tijela po matrici, ili ćemo biti svi zajedno ili nas neće biti", kaže Kukić.

Tvrdi da to isto odgovara i Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH, jer u zadnjih pola godine sve su otvorenije kritike koje njemu dolaze sa prostora BiH, posebice posljednjih dana iz Katoličke crkve, odnosno od strane banjalučkog biskupa Franje Komarice.

Enver Kazaz, sarajevski sveučilišni profesor i politički analitičar, mišljenja je da se radi o klasičnom cirkusu primitivaca koji se nalaze na važnim državnim dužnostima.

Miloš Šolaja, politički analitičar iz Banja Luke, tvrdi da već godinama po svim indikatorima BiH ima veoma nizak rejting u svijetu, jer čitav niz incidenata upozorava na to da političkim predstavnicima iz BiH nije u interesu da BiH postane ugledna članica međunarodne zajednice.

"Oni su više zainteresirani za neke unutarnje svoje pozicije i pozicije svojih partnera", kazao je Šolaja, koji tvrdi da je drugi problem veoma niska politička kultura koja jednostavno pokazuje da BiH nema prave političare.

Kopirati
Drag cursor here to close