Parada ponosa

Američko Veleposlanstvo za Bljesak: Osuđujemo prijetnje LGBTI zajednici

Najžešći su bili istupi SDA-ove zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević zbog kojih bi mogla završiti na sudu.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2019. u 13:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oštro osuđujemo svaki govor mržnje temeljen na identitetu, kao i prijetnje LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini, ovom događaju i njegovim organizatorima'', rečeno je za portal Bljesak.info iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Zamoljeni da komentiraju izjave Stranke demokratske akcije povodom Parade ponosa u Sarajevu, Veleposlanstvo SAD-a u BiH je navelo kako ''u potpunosti podržava organiziranje prve Povorke ponosa u BiH i očekuje da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno''

''Ovo je prilika za grad Sarajevo koji se ponosi svojom otvorenošću i multikulturalnošću, kao i poštivanjem prava pojedinca, da pokaže tolerantnost, te da cijeni različitost'', navedeno je iz ovog veleposlanstva za portal Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću.

Podsjećamo, nakon najave Parade ponosa koja će se održati u rujnu ove godine, uslijedile su brojne reakcije. Službeno se očitovala SDA koja je rekla kako takvom nečem nema mjesta u bh društvu.

SDA je priopćila kako ''javne parade i povorke LGBT osoba ne treba organizirati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvaćanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost''.

Najžešći su bili istupi SDA-ove zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević zbog kojih bi mogla završiti na sudu.

S druge strane, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno izrazio je zabrinutost zbog negativnih komentara.

 


''Zabrinuti smo zbog negativnih komentara. Stojimo uz LGBT populaciju u BiH i njene pripadnike koji zaslužuju da slobodno žive bez diskriminacije i prijetnji jednako kao i ostali građani'', naveo je Sinno.

U BiH do sada nije bilo pokušaja organiziranja Parade ponosa, a manja okupljanja članova LGBT zajednice često su nailazila na otpor i prijetnje nasiljem, primjerice u Sarajevu 2008. godine kada su zabilježeni pokušaji nasilnog ometanja organiziranja festivala Merlinka.

Ove je godine sličan problem nastao u Tuzli kada je skupina radiklanih islamista sredinom ožujka prosvjedovala zbog festivala queer filma i umjetnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close