Poziv političarima

Američki veleposlanik poziva BiH da nastavi s reformom obrane i uspostavi vlast

Nelson je u razgovoru s s novinarima bosanskohercegovačih dnevnih listova kazao kako je stajalište Washingona da je ANP bitan za jačanje euroatlanstkog partnerstva no u ovom trenutku nema veze s pitanjem hoće li ili ne BiH postati članicom NATO-a.
Vijesti / Politika | 08. 10. 2019. u 21:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson kazao je kako "nema smisla" čekati s provedbom reformi u obrambenom sektoru te se založio da BiH što prije pošalje u sjedište NATO-a u Bruxellesu godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čije je usvajanje postalo povodom višemjesečnih prijepora u toj zemlji kojima je blokiran i proces uspostave vlasti, prenijeli su u utorak lokalni mediji.

Nelson je u razgovoru s s novinarima bosanskohercegovačih dnevnih listova kazao kako je stajalište Washingona da je ANP bitan za jačanje euroatlanstkog partnerstva no u ovom trenutku nema veze s pitanjem hoće li ili ne BiH postati članicom NATO-a.

"Ideje o odgađanju reformi za nekih pet godina ili neki proizvoljni broj godina nema nikakvog smisla. Nema smisla ni u vezi s očekivanjima NATO-a i ponudom za partnerstvom niti u vezi sa onim što EU traži - da BiH formira vlasti koje će početi provoditi ozbiljne reforme, a koje će pokazivati napredak kandidata ka članstvu u EU", lazao je američki veleposlanik kako ga navodi portal "Oslobođenja".

Ove reforme, kako je istaknuo, trebaju osigurati napredak BiH ne samo na vojnom planu nego i kada je riječ o vladavini zakona i te reforme komplementarne su reformama koje očekuje Europska unija.

Kazao je i kako je važno da BiH što prije dobije novu vlast a potvrdio je kako će SAD nastaviti posredovati u nastojanjima da se u zemlji postigne dogovor o ustavnim reformama koje bi bile provodive.

Najavio je kako će početkom prosinca u BiH ponovo stići posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer.

"Stupanj njegovog angažmana i učinkovitosti ovisit će od stupnju političke volje u BiH da se krene naprijed. Kao što ste vidjeli po posjetu (Mikea) Pompea Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori to je bio rezultat toga što su te dvije zemlje donijele teške i važne političke odluke koje su donijele napredak na euroatlantskom putu", kazao je Nelson a prenosi portal "Dnevnog avaza".

Ruski utjecaj u regiji ponovo je označio destabilizirajućim a kazao je i kako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostaje pod američkim sankcijama pod koje je dospio nakon što je označen prijetnjom provedbi Daytonskog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close