Preokret

Američki mig: SDA dobija nogu - Radončić premijer?

Već se govori o tome da bi Vlada u FBiH mogla biti konstituirana na jedan sasvim drugi način...
Vijesti / Politika | 04. 06. 2020. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić ocijenio je da je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić svojom ostavkom učinio SDA odgovornom za stanje s migrantima, kao i za aferu s nabavkom respiratora, zbog koje je priveden kadar te stranke i naveo da bi moglo doći i do prekompozicije odnosa i partija na vlasti u Federaciji BiH, piše Srna.

Ćeranić je naveo kako se već govori o tome da bi Vlada u FBiH mogla biti konstituirana na jedan sasvim drugi način, a čak se i Radončić spominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za premijera.

"Stvari idu ka tome da bi bošnjačke stranke koje sada čine opoziciju - Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka, SBB, uz HDZ, mogle sastaviti novu većinu na razini Federacije, a isto tako i u kantonu Sarajevo i u nekim drugim kantonima", rekao je Ćeranić za Sputnik.

Govoreći o tome koliko je realna eliminacija SDA iz vlasti, Ćeranić kaže kako bi bilo realo da se igre izbaci SDA ukoliko Radončić i lideri SDP-a i HDZ-a Nermin Nikšić i Dragan Čović postignu čvrst dogovor.

Ćeranić smatra da stvari treba promatrati u tom širem kontekstu i da Radončić, osim migranata i afere s nabavkom respiratora, nije slučajno naveo i treći razlog za ostavku, a to je da su odnosi SDA, SNSD i HDZ takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara.

istaknuo je kako su sa Zapada već stigli znakovi u tom pravcu.

"Ne treba smetnuti s uma da je Washington post upravo objavio tekst koji je šire odjeknuo, kako je BiH zemlja poznata po korupciji, a ova afera `respirator` je ponovo pokazuje u tom svjetlu. Američki utjecaj je vrlo važan u BiH kada je u pitanju bošnjačka strana i na taj tekst bih gledao kao na mig da SDA treba otići", rekao je Ćeranić.

Dodao je i kako je Radončić sigurno obavješten čovjek, što mu omogućava list čiji je vlasnik i široka mreža suradnika i novinara i svakako pozicija ministra sigurnosti na kojoj se još formalno nalazi.

Kopirati
Drag cursor here to close