Potiču BiH na ustavne promjene

Američki Kongres će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Daytona

Rezolucija dolazi u vrijeme pojačanog angažmana SAD u regiji, posebno u BiH, a već je referirana Odboru za vanjske poslove Kongresa.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2020. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kongres Sjedinjenih Američkih Država će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, otkriva portal “Dnevnog avaza”. Naime, senator Michael Turner predložio je ovih dana rezoluciju koja se prisjeća Daytonskog sporazuma, ali i poziva bh. vlasti da nastave sa euroatlantskim integracijama i ustavnim reformama.

Sličnu rezoluciju je predložio i senator Sharrod Brown. Rezolucija dolazi u vrijeme pojačanog angažmana SAD u regiji, posebno u BiH, a već je referirana Odboru za vanjske poslove Kongresa.

U predloženoj rezoluciji se ističe da je sporazumom “okončan rat u Bosni i Hercegovini i donesen mir.” Istaknuto je, između ostalog da su “etničko čišćenje i koncentracijski logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u srpnju 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno”, piše Avaz.

Vlada Sjedinjenih Država potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu – navedeno je u rezoluciji.

Kako je predloženo, Kongres SAD će, ako rezolucija dobije podršku osuditi ''kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tijekom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promicanju i zaštiti ljudskih prava, demokracije i vladavine zakona širom svijeta''.

''Ohrabrujemo vladu Bosne i Hercegovine da i dalje nastavi s članstvom u NATO-u i EU. Potičemo vladu Bosne i Hercegovine da nastavi napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU'', istaknuto je u dokumentu.

Također, ponavlja se važnost Daytonskog mirovnog sporazuma i potiče vlada Sjedinjenih Država da usko surađuje s vladama zemalja koje se graniče s Bosnom i Hercegovinom - posebno onima potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma - kako bi podržala punu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahtijeva regionalnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close