Kratko i jasno

Ambasada Velike Britanije: Entiteti BiH nemaju pravo na odcjepljenje

Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi s ciljem stabilne, prosperitetne i inkluzivne Bosne i Hercegovine poručili su iz Ambasade Velike Britanije.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2021. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj suradnji s našim međunarodnim partnerima. Upotrijebit ćemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH", kazali su iz je iz Ambasade Velike Britanije.

Na pitanje razmatra li Velika Britanija vid sankcija za neke od političara iz BiH, kazali su kako su 1. siječnja "na snagu stupile Odredbe o sankcijama za BiH nakon izlaska iz EU".

"One pružaju pravni okvir za Ujedinjeno Kraljevstvo da donosi, prilagođava i ukida sankcije. Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj suradnji s našim međunarodnim partnerima.

Upotrijebit ćemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te ih usmjeriti na one koji su odgovorni za tešku korupciju. Ali ne bi bilo adekvatno da špekuliramo o potencijalnoj primjeni ovih Odredbi u budućnosti, što redovno razmatramo", kazali su u odgovoru.

"Entiteti nemaju pravo odcjepljenja"

Komentirajući aktualnu retoriku i političke poteze u BiH, iz Ambasade Velike Britanije kazali su kako bi "politički lideri trebali usmjeriti svoje napore na postizanje napretka u polju euro-atlantskih integracija koje njihovi građani žele", prenosi N1

Ističu kako je "sve drugo namjerno odvraćanje pažnje od nužnih reformi i borbe protiv Covida te šalje negativni signal potencijalnim investitorima koji mogu otvoriti radna mjesta i prilike kako bi se građani zadržali u ovoj zemlji".

"Kao i svi dokazani prijatelji ove zemlje, Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno opredijeljeno teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH, kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Kao što Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira stalno govori, 'entiteti nemaju pravo odcjepljenja od BiH i pravno postoje samo posredstvom Ustava BiH'. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi s ciljem stabilne, prosperitetne i inkluzivne Bosne i Hercegovine", kazali su.

Ured visokog predstavnika je ključan 

Kada je riječ o posljednjim zaključcima Narodne skupštine RS vezi "mirnog razdruživanja", ali i odbijanja postupanja po pismu Visokog predstavnika, iz Ambasade poručuju kako bi bilo dobro da "NSRS svoje na vrijeme i napore usmjereni na područja svoje odgovornosti koja mogu poboljšati kvalitetu života onih koje je izabrana da predstavlja".

"Po pitanju Ureda visokog predstavnika, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava njegov rad i kontinuiranu relevantnost koja je naglašena nedavnim izjavama koje napadaju institucionalni poredak ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo izjavilo tijekom nedavne diskusije u Vijeću sigurnosti UN-a", kazali su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Navode, kako Ured Visokog predstavnika nastavlja imati ključnu ulogu u održavanju civilnih dijelova Općeg okvirnog mirovnog sporazuma i njegov rad je ključan za podršku djelovanja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje je li bilo prijedloga da se nekom od političara blokira imovina, zabrani kretanje ili uvede neki vid sankcija te je li u tom kontekstu razmatrano ime Milorada Dodika, iz Ambasade poručuju:

"Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojim partnerima razmatra najbolje načine za primjenu novog režima sankcija u svijetu. Ali ne bi bilo adekvatno da špekuliramo o potencijalnoj primjeni ovih Odredbi u budućnosti, što redovno razmatramo. Svi politički lideri u BiH trebaju usmjeriti svoje napore na konkretne reforme koje će unaprijediti kvalitetu života onih koje predstavljaju".

Kopirati
Drag cursor here to close