Nema povlačenja

Veleposlanstvo SAD-a u BiH: Spremni smo za sankcije

"Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija", kazali su iz američkog veleposlanstva.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2021. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati neovisna i da će se ukinuti suglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije iz Veleposlanstva Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH su za N1 kazali da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države BiH.

Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH su pojasnili i to da je BiH država s dva entiteta i Brčko distriktom.

"Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Daljnji razvoj na temeljima mira iz Daytonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava te zanemarivanje provedbe reformi nužnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo", naveli su iz američkog veleposlanstva. 

Istaknuli su i to da će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

"Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizirajuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprjeđenju funkcionalnosti", poručili su.

Podsjetimo Dodik je na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovirati "program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH".

Naveo je i to da će biti povučene suglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužiteljstvu BiH, UIO te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala formirati svoju obavještajnu strukturu. Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti djelovanje u RS.

Kopirati
Drag cursor here to close